Ciasto z truskawkami i twarogiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto z truskawkami i twarogiem. Ciasto podobne jest do babki, więc nie możemy przejść obok niego obojętnie. Pyszne ciasto przyozdobione migdałami na zewnątrz nadają mu ładny i elegancki wygląd i dodatkowy cudowny smak orzechów. Truskawki nadają ciastu soczystości, poza tym twaróg, migdały i truskawki cudownie się komponują ze sobą i tworząc pyszne trio. To zdrowe ciasto z twarogiem i jest pełne białka i jest łatwe do zrobienia. Nie możemy przejść obok niego obojętnie.
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g miękkiego masła
– 130 g erytrytolu
– sok z jednej cytryny
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 jajka
– 130 kwaśnej śmietany
– 250 g twarogu półtłustego lub chudego
– 350 g mąki pszennej
– ¼ łyżeczki soli
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 300 g świeżych truskawek
– płatki migdałowe do posypania
Formę ( u mnie foremka na babkę) smarujemy tłuszczem i posypujemy płatkami migdałowymi. Blachę wkładamy do zamrażarki.
W misce ubijamy masło i erytrytol, wlewamy sok z cytryny i wanilię, miksujemy aż uzyskamy puszystą masę.
W osobnej misce ubijamy śmietanę z twarogiem.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.
Mąkę wsypujemy do miski z twarogiem i śmietaną, dodajemy także zawartość miski z masłem. Całość miksujemy dokładnie. Ciasto jest dosyć gęste.
Na koniec wkładamy pokrojone truskawki i mieszamy ostrożnie.
Wyciągamy formę z zamrażarki i delikatnie przekładamy ciasto. Wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy ciasto 45 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia, następnie delikatnie wyciągamy i zostawiamy by ostygło całkowicie.
Ciasto przechowujemy w lodówce do 4 dni, w temperaturze pokojowej do dwóch dni.
Ciasto wilgotne, lekkie i świeże. Jeśli nie mamy pod ręką truskawek możemy zastąpić je jagodami lub innymi miękkimi i soczystymi owocami. Jest to przepis na ciasto z twarogiem, które możemy piec przez cały rok, nawet na Wielkanoc będzie idealnym słodkim smakołykiem. Jest to ciasto, które jest wilgotne, pełne truskawkowego aromatu i cudownego smaku.