Czekolad tort wielkanocny.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekolad tort wielkanocny. Zachwyćmy swoją rodzinę tym prostym kreatywnym, czekoladowym tortem wielkanocnym. Tort czekoladowy udekorowany czekoladowymi jajkami, które nadają mu wyjątkowego charakteru. Pyszne czekoladowe ciasto wypełnione jest bitą śmietana, która nadaje ciastu nowego, śmietankowego smaku. Wielkanocne ciasto idealne na Wielką Niedzielę. To ciasto naprawdę smakuje smacznie.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g miękkiego masła
– 130 g cukru kokosowego
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 250 g maki
– szczypta soli
– 200 g + 100 g czekolady
– 10 g sody oczyszczonej
– 50 g kakao
– 1 łyżka cynamonu
– 4 jajka
– 500 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki erytrytolu
– 1 opakowanie stabilizatora do śmietany
– 20 g oleju kokosowego
– 1/3 szklanki mleka kokosowego
– jajka czekoladowe
Czekoladę ścieramy na tarce lub kroimy bardzo drobno. Pokrojoną czekoladę mieszamy z mąką, sodą oczyszczoną, z kakao, solą i cynamonem. Miskę odstawiamy na bok.
W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem kokosowym i cukrem waniliowym. Miksujemy przez około 3 minut. Następnie dodajemy jajka pojedynczo, jedno po drugim. Na koniec wsypujemy powoli mieszankę z mąką i czekoladą. Łączymy tylko do momentu połączenia się składników.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Przelewamy nasze ciasto. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z formy odmawiamy do ostygnięcia, następnie kroimy je na pół w poziomie.
Ubijamy bitą śmietanę do sztywności i dodajemy stabilizator i erytrytol. Łączymy zawartość miski. Bitą śmietanę kładziemy na spodzie ciasta. Wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią ciasta.
W wodnej kąpieli rozpuszczamy 100 g czekolady z olejem kokosowy i dodajemy mleko. Mieszamy. Polewamy wierzch ciasta i pozwalamy mu spłynąć na brzegi. Dekorujemy jajkami czekoladowymi lub według uznania.
Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
To ciasto jest idealnym rozwiązaniem na Wielkanoc, w szczególności gdy mamy dużą rodziną na uroczystość. Czekoladowy deser, który zadowoli każdego.