Sernik wiedeński.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik wiedeński. Jest to chyba najpopularniejszy sernik w Polsce. Jest to sernik bez spodu, jednak w tym przepisie użyjemy biszkotów, a masa serowa jest miękka i wyrafinowana. By uczynić ten sernik bardziej atrakcyjnym możemy dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową, ale pysznie smakuje także bez dodatków. Sernik jest znakomitym ciastem, które sprawdzi się na co dzień jak i na specjalne okazje i święta. Kiedy zimno na zewnątrz weźmy kawałeczek sernika i kawkę i zrelaksujmy się przez moment.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– opakowanie biszkoptów do tiramisu
Masa serowa:
– 1 kg twarogu mielonego
– 150 g erytrytolu
– 10 jajek
– 150 g masła
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka esencji wanilii
– szczypta soli
Forma o wymiarach 24×24 cm.
Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy biszkopty, jeden obok drugiego.
Żółtka oddzielamy od białek.
Masło ucieramy z erytrytolem, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz wlewamy wanilię. Pojedynczo wkładamy żółtka, pamiętajmy o ciągłym miksowaniu. Gdy żółtka się połączą dodajemy stopniowo twaróg.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Delikatnie przekładamy je do masy serowej i mieszamy ostrożnie.
Masę serową wylewamy na biszkopty.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy sernik przez godzinę.
Nie szukajmy dalej kremowego i ultra gładkiego przepisu na sernik! Połączenie twarogu, masła i jajek daje wspaniały efekt końcowy. Sernik to jeden z najpopularniejszych deserów i zawsze nam towarzyszy przy specjalnych okazjach a na święta to obowiązkowy wypiek. Ten sernik jest idealnie gładki, wysoki i bardzo kremowy. Serniczek jest pyszny sam w sobie ale możemy podawać go ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Po prostu pyszny sernik!