Sernik kawowy espresso.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik kawowy espresso. Kto ma ochotę na sernik? Czy chcemy jednocześnie zaskoczyć swoje kubki smakowe odrobiną espresso? Połączmy sernik i kawę w jednym, by cieszyć się cudownym deserem każdego dnia. Najbardziej niesamowity sernik kawowy espresso, ze spodem z herbatników i pyszna masą twarogową i pysznym ganache! Sernik zawiera prawdziwe espresso by dać sernikowy cudowny smak i aromat kawy. Jest to idealny sposób na porcję kawy.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 200 g pełnoziarnistych herbatników
– 2 łyżki kakao
– 4 łyżki masła
Nadzienie serowe:
– 1 kg twarogu
– 1 szklanka cukru kokosowego
– 1/3 szklanki zaparzonego espresso
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 3 jajka
Dekoracja:
– ½ szklanki śmietany kremówki
– 1 szklanka pokrojonej na kawałki gorzkiej czekolady
W garnku rozpuszczamy masło.
Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia.
Do robota kuchennego wkładamy herbatniki i przetwarzamy do momentu aż uzyskamy drobne kawałki. Nastąpienie dodajemy kakao oraz wlewamy rozpuszczone masło. Ponownie włączamy robot i czekamy aż wszystko połączy się ze sobą.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy pokruszone herbatniki. Dociskamy mocno spód oraz boki tortownicy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i umieszczamy tortownicę na 10 minut. Po upieczeniu spodu wyciągamy blachę i odstawiamy do ostygnięcia.
Masa serowa.
Tortownice owijamy folią aluminiową.
Twaróg mielimy dwa razy i umieszczamy go w misce i miksujemy go przez około 3 minuty, wsypujemy cukier kokosowy, dodajemy espresso oraz wanilię. Kontynuujemy miksowanie. Na koniec dodajemy jajka, pojedynczo jedno po drugim. Miksujemy przez minutę. Gotową masę serową przelewamy na spód. Wyrównujemy. Tortownicę wkładamy do większej blachy i nalewamy wody na wysokość 1 -2 centymetrów.
Piekarnik nastawiamy na 160°C. Do piekarnika ostrożnie wkładamy nasze blachy i pieczemy sernik 65 – 85 minut.
Po zakończeniu pieczenia pozostawiamy sernik w wyłączony piekarniku z uchylonymi drzwiami przez kolejne 80 minut.
Po ostudzeniu sernik wkładamy do lodówki na całą noc.
Wyciągamy sernik z formy i przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę i ją zagotowujemy. Ściągamy z ognia i wsypujemy kawałki czekolady. Mieszamy aż się rozpuści. Pozostawiamy naszą czekoladę na około 7 minut by lekko ostygła i następnie polewamy nią sernik. Możemy jeszcze posypać startą czekoladą.
Ten łatwy sernik na bazie z pełnoziarnistych herbatników jest idealnym ciastem na Wielkanoc, Boże Narodzenie i inne okazje by podzielić się nim z rodziną i przyjaciółmi. Pamiętajmy tylko by zaoszczędzić jeden kawałeczek dla siebie! Sernik jest bogaty i kremowy… trudno się zatrzymać na jednym kawałku. Jeśli uwielbiamy połączenie kawy i twarogu, spodoba się nam ten przepis na sernik kawowy espresso!