Wegańska sałatka hamburger.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska sałatka hamburger. Najlepsza wegańska sałatka o smaku hamburgera z obłędnie pysznym sosem. Nie ma nic złego w rzadkim spożywaniu fast foodów, ale myślę, że tego typu dania są dalekie od ideału. Biorąc pod uwagę to wszystko z czego są wykonane fast foody, nie ma żadnych przeciwwskazań dla których nie możesz wykonać własnej, zdrowej wersji fast food-a o niskiej zawartości węglowodanów. Ten znakomity przepis na wegańską sałatkę hamburger jest idealną alternatywą dla osób, które uwielbiają hamburgery. Soczewica, która znakomicie zastępuje mielone mięso, dodatek świeżych warzyw sprawia, że możesz cieszyć się smakiem tej sałatki każdego dnia.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 cebula
– olej
– 1 łyżeczka granulowanego czosnku
– ½ łyżeczki pieprzu cayenne
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 2 szklanki wody
– 5 ogórków konserwowe
– 100 g sera wegańskiego
– 200 g mixu sałat
– 3 pomidory
Sos:
– ½ szklanki orzechów nerkowca, namoczone przez 1 godzinę
– ½ szklanki wody
– 3 łyżeczki syropu z agawy
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 2 łyżki musztardy
– 4 łyżki przecieru pomidorowego
– ½ łyżeczki cebuli suszonej
– sól
Soczewicę wsypać do gotującej się wody z solą. Gotuj przez 20 – 30 minut lub do momentu aż będzie miękka.
Na patelni podgrzej olej i usmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pieprz, sól, czosnek granulowany, pieprz cayenne. Smaż przez 5 minut.
Ugotowaną soczewicę przełóż do usmażonej cebuli, smaż przez chwilę razem. Ściągnij patelnię z ognia i odłóż na bok.
Na półmisku rozłóż liście sałaty połóż usmażoną soczewicę, następnie połóż plasterki ogórka korniszonego i kawałki pomidora.
Sos.
Orzechy nerkowca odcedź i przełóż do wysokiego naczynia, wlej pół szklanki wody, dodaj musztardę, przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, syrop z agawy, cebulkę suszoną i sól. Miksuj blenderem ręcznym do momentu aż uzyskasz gładki sos.
Półmisek z sałatką polej sosem i posyp startym serem. Podawaj.
Czy jest zdrowy sposób na delektowanie się domowym fast foodem? Oczywiście, duża miska pysznej, pełnej warzyw sałatki z dodatkiem soczewicy. Poważnie nie potrzebujesz bułki i mięsa by cieszyć się smakiem hamburgera! To idealne połączenie chrupiącego ogórka i sałat, soczystych pomidorów, z dodatkiem kremowego sosu i ta soczewica, pełna białka! Ta sałatka to hit.