Zupa z makaronem i soczewicą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa z makaronem i soczewicą. Obfity i zdrowy przepis na zupę z soczewicą i makaronem. Zupa pełna aromatycznych warzyw i makaronu. Zupa z soczewicą to sycący obiad, który przygotujemy w krótkim czasie. Soczewica jest bardzo pożywna i bogata w składniki mineralne, białko i błonnik. Ekonomiczna, niskokaloryczna i bogata w białko zupa, która jest idealnym pomysłem na obiad w ciągu tygodnia. Jest to jeden z lepszych pożywnych posiłków jaki możemy ugotować przy użyciu kilku produktów. Prosta, pyszna i zdrowa zupa z makaronem i soczewicą!
Soczewica czerwona jest dobrą alternatywa dla mięsa i warto wprowadzić to warzywo do swojej diety ze względu na jej dobroczynne właściwości. Soczewica pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia naszą przemianę materii. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Wskazana jest dla osób z nadciśnieniem, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru. Wspiera walkę z bezsennością oraz stresem. Powinny ją spożywać osoby mające problemy ze skurczami mięśni. Zapobiega zaparciom. Soczewicę mogą jeść osoby na diecie i cierpiące na cukrzycę. Jedzenie soczewicy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Witaminy jakie znajdziemy w soczewicy czerwonej to: B1, B2, B3, B5, B6, C,kwas foliowy, K. Składniki mineralne to: miedź, potas, cynk, wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo. Zawiera dużo błonnika i białka.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Korzeń pietruszki jest jasnobeżowy ma kształt marchewki ale jest smukły jak pasternak. Korzeń pietruszki ma delikatny, słodki i troszkę ziołowy smak. Korzeń pietruszki jest zwykle stosowany w formie gotowanej ale możemy śmiało dodawać ją na surowo. Starajmy się wybierać korzenie, które są twarde, jasnobeżowe i małe do średniej wielkości, ponieważ są one najsmaczniejsze. Korzeń pietruszki ze względu na zawartość błonnika i witaminy C pozytywnie wpływa na odporność naszego organizmu. Zwalcza stany zapalne organizmu. Spora ilość potasu zawarta w pietruszce reguluje ciśnienie krwi i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Poprawia koncentrację i zdolność myślenia. Pietruszka posiada właściwości moczopędne. Witaminy występujące w pietruszce to: A, B1, B2, B3, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, cynk, żelazo, mangan. Korzeń pietruszki zawiera także białko i błonnik. Pietruszka ma znaczną ilość flawonoidów i jest silnym przeciwutleniaczem.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g czerwonej soczewicy
– 2 marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– 1 cebula biała
– 1 czerwona cebula
– 100 g selera
– 5 łyżek koncentratu pomidorowego
– 100 g makaronu
– 2 l bulionu
– ¾ łyżeczki mielonego imbiru
– sól, pieprz
– natka pietruszki
– ½ łyżeczki tymianku
– ½ łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Soczewicę opłukujemy pod bieżącą wodą.
Do garnka wlewamy bulion i wsypujemy pokrojone w małą kostkę warzywa. Gotujmy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy: sól, pieprz, paprykę mieloną, imbir, paprykę słodką, tymianek i majeranek. Wsypujemy soczewicę i gotujemy kolejne 5 minut na koniec wsypujemy makaron i trzymamy na ogniu jeszcze przez 10 minut. Przyprawiamy do smaku. Zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy natka pietruszki.
Nie zadowalajmy się mdłą zupą z soczewicy! Zróbmy to dobrze a każdy będzie prosił o dokładkę. Ten przepis na zupę jest prosty i pożywny, a zupa w 100% jest przepyszna. Zupa wypełniona warzywami, ziołami i makaronem. Jeśli chcemy wprowadzić do diety więcej białka wypróbujmy ten przepis na zupę. Szczerze mówiąc to jest chyba najlepsza zupa z soczewicy!