Fajitas z serem halloumi i warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Fajitas z serem halloumi i warzywami. Jeśli jesteśmy wegetarianami lub unikamy mięsa warto wykonać fajitas z serem hallumi, z papryką, natką pietruszki, cebulą, ogórkiem, czosnkiem. Połączenie warzyw i sera halloumi stanowi idealne wypełnienie fajitas. Te super proste wrapy są idealnie chrupiące i gotowe w krótkim czasie. Po tym daniu nikt nie będzie tęsknił za mięsem … halloumi w wprawie będzie naszym nowym ulubionym daniem obiadowym.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Ser halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Ser ten możemy spożywać na surowo, jednak najbardziej smakuje jak jest lekko grillowany lub podsmażony. Ser halloumi charakteryzuje się wysoka zawartością składników mineralnych i witamin. Witaminy jakie znajdziemy w serze halloumi to: A, B2, D, E, K. Składniki mineralne występujące w serze to: fosfor, potas, sód, magnez, wapń, cynk, selen, magnez. Ser halloumi jest bardzo dobrym źródłem białka.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ żółtej papryki
– ½ czerwonej papryki
– 1 cebula
– ½ długiego ogórka
– 500 g sera halloumi
– 8 tortilli
– 4 ząbki czosnku
– natka pietruszki lub kolendra
– sok z ½ limonki
– 2 łyżki mleka owsiane
– olej do smażenia
Przyprawy do fajitas:
– 3 łyżeczki słodkiej papryki
– 3 łyżeczki suszonego oregano
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki pieprzu
Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Miseczkę odstawiamy na bok.
Ser halloumi, paprykę i ogórka kroimy w podłużne słupki.
Cebulę kroimy w półplasterki.
Czosnek siekamy drobno.
Do miseczki wlewamy mleko, każdy kawałek sera halloumi zanurzamy w mleku i następnie w przywarach.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ser halloumi z każdej strony. Smażony ser przekładamy do miski i dodajemy pozostałe warzywa, czyli: paprykę, ogórek, cebulę, czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki. Zawartość miski dokładnie mieszamy aby przyprawy równomiernie się zmieszały.
Na każdą tortille umieszczamy nasze nadzienie i podajemy.
Prawda, że szybko?!
Fajitas to najszybszy i najłatwiejszy pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Nie ważne czy jesteśmy wegetarianami czy też nie warto urozmaicać dania o nowe i pyszne smaki. Okazuje się za ser halloumi jest strzałem w dziesiątkę! Danie szybkie, łatwe, zdrowe – pełne chrupiących i świeżych warzyw, cała kompozycja świetnie smakuje! Jeśli marzymy o lekkim, smaczny i szybkim obiedzie to tortilla okazuje się idealna.