Sałatka z komosą ryżową i warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z komosą ryżową i warzywami. Ta sałatka z kaszą quinoa jest pełna smaku i składników odżywczych. Ów sałatka jest wspaniale kolorowa i będzie gwiazdą każdego wydarzenia. Gdy tylko ta sałatka pojawi się na stole to szybko znika, ciężko się jej oprzeć. Pokochamy tą sałatkę za to, że jest łatwa w przygotowaniu i smakuje przepysznie! Jest to idealny dodatek do dania głównego, ale także jest wystarczająco obfita by zjeść tą sałatkę jako samodzielne danie. Sałatka idealnie chrupiąca, a domowy sos jest najlepszy!
Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące na diecie bezglutenowej. Kasza ta posiada właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W kaszy znajduje się składnik saponina, który posiada właściwości antyalergiczne, stymuluje system immunologiczny do poprawnego funkcjonowania, może także zwalczać wirusy. Posiada także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
-1 szklanka komosy ryżowej
– 2 średnie marchewki
– 1 czerwona papryka
– 1 długi ogórek
– 1 czerwona cebula
– 2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
– 2 gałązki świeżej bazylii
Sos:
– 5 łyżek oleju roślinnego
– 1 łyżeczka startego imbiru
-2 łyżki oleju sezamowego
– sok z limonki
– sól, pieprz
Komosę ryżową gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowe, kapustę siekamy, paprykę i ogórka kroimy w kostkę.
Pokrojone warzywa przekładamy do miski.
W miseczce łączymy składniki potrzebne do przygotowania sosu.
Do warzyw dodajemy ostudzoną komosę ryżową i polewamy całość sosem. Mieszamy bardzo dokładnie.
Podajemy.
Podnieśmy rękę jeśli chcemy by posiłek był łatwy do przygotowania, pyszny i można by zapakować go na wynos! Tak więc sałatka z komosą ryżową jest jednym z posiłków do którego często będziemy wracać. Komosa ryżowa ma tak wspaniała konsystencję, która w cudowny sposób wchłania smaki sosu. Sałatka przepełniona warzywami i białkiem. Zjedzmy tą sałatkę na kolację i poczujmy tą cudowną satysfakcję ze zjedzenia czegoś zdrowego i smacznego.