Wegańska sałatka z makaronem i kapustą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska sałatka z makaronem i kapustą. Sałaka pełna warzyw, makaronu i niesamowitej chrupkości oraz cudownej konsystencji. Sałatki z makaronem, orzechami są idealne na spotkania rodzinne lub na kolację, zdrowy i lekki posiłek. Pyszna sałatka wypełniona różnorodnością smaku. Kolejnym atutem tej sałatki jest łatwość jej wykonania i cudownie się sprawdza na wynos.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Orzechy nerkowca zwane też nerkowce mają delikatny, słodki smak. Idealnie nadają się do wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy jakie znajdziemy w nerkowcach to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w orzechach to: magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, wapń, żelazo, miedź. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ opakowania makaronu z fasoli bądź jakiegoś innego wg uznania
– 1 czerwona papryka
– 1 duża marchewka
– 1 pęczek rzodkiewki
– ½ pęczka natki pietruszki
– 1 cebula
– ½ szklanki orzechów nerkowca
– 1 szklanka posiekanej czerwonej kapusty
Sos:
– 2 ząbki czosnku
– sok z jednej pomarańczy
– sól, pieprz
– 2 łyżki sosu sojowego
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Orzechy podsmażamy na suchej patelni.
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w słupki. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Kapustę i natkę pietruszki siekamy drobno. Pokrojone warzywa umieszczamy w misce. Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu mieszamy w miseczce i polewamy nim sałatkę. Dokładnie mieszamy i sałatka gotowa. Prawda, że szybko?!
Sałatka wypełniona różnorodnością smaku. W tej sałatce znajdziemy wszystko to co dla nas najlepsze i najzdrowsze, czyli: czerwoną kapustę, rzodkiewkę, marchewkę, natkę pietruszki, cebulę, orzechy nerkowca, paprykę i makaron a całość sałatki zwieńczona pysznym dressingiem z czosnku, soku z pomarańczy oraz sosu sojowego. Ta zachwycająca sałatka z makaronem, pełna warzyw, aromatycznym dressingiem jest godna uwagi i wprowadzenia do diety. Wegańska sałatkę z makaronem i kapustą podawajmy jako samodzielny i lekki posiłek lub jako dodatek do obiadu.