Pieczony łosoś z porem i cebulą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczony łosoś z porem i cebulą. Niezależnie od tego czy potrzebujemy szybkiego, zdrowego obiadu, który zachwyci całą rodzinę, czy chcemy dostarczyć organizmowi kwasów tłuszczowych i białka, łosoś jest zawsze odpowiednim wyborem. Oto pyszny i prosty sposób na przygotowanie łososia. Por jest jednym ze wspaniałych warzyw do gotowania i jedzenia. Por jest tak wszechstronny, poza tym por wspaniale komponuje się z cebulą i jogurtem greckim. Pyszny łosoś w kilka minut.
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 kawałki łososia
– ½ cebuli
– ½ pora
– 5 łyżek jogurtu greckiego
– sól, pieprz
– 3 ząbki czosnku
– przyprawa do ryb
Cebulę kroimy w pół krążki, pora kroimy w plasterki.
Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
Jogurt grecki przyprawimy solą, pieprzem i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy.
Rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu każdego kawalka ryby kładziemy jogurt grecki i rozsmarowujemy go. Wszystko posypujemy porem i cebulą.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy rybę przez 15 – 20 minut.
Jest to przepis na łososia marzeń! Pieczony łosoś z porem i cebulą z dodatkiem jogurtu greckiego to łatwy przepis do wykonania przy użyciu niewielkiej ilości składników, które prawdopodobnie mamy w kuchni. Łosoś idealnie nadaje się do ugotowanych ziemniaków lub ryżu z dodatkiem mizerii lub surówki stanowi pełnowartościowy posiłek. Łosoś jest fantastyczną rybą, która zawsze się sprawdzi na szybki obiad.