Cytrynowe tiramisu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Cytrynowe tiramisu. Prosty i szybki deser na bazie cytrynowego twarogu, mascarpone i biszkoptów. Deser pełen jasnych smaków. To cytrynowe tiramisu jest idealnie kremowe i orzeźwiające. To jest odświeżająca wersja klasycznego tiramisu. To tiramisu jest pełne cytrynowego smaku. Jeśli szukasz pysznego deseru, który przygotujesz z wyprzedzeniem, to jest to! Pokochasz tą cytrynową wersję klasycznego tiramisu.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie są potrzebne:
Lemon curd:
– 2 cytryny, skórka i sok
– 50 g masła
– 2 jajka ubite
– 100 g cukru pudru
Tiramisu:
– 400 ml śmietany kremówki
– 15 g żelatyny
– 4 żółtka
– 200 g erytrytolu
– 2 łyżeczki esencji z wanilii
– 250 g serka mascarpone
– 200 g lemon curd
– 300 g herbatników paluszki lady
– 1 cytryna
– 100 ml wody przegotowanej
Lemon curd:
Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Cukier puder, sok z cytryny i skórkę oraz masło umieść w misce szklanej ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszaj aż cukier puder i masło się rozpuszczą. Teraz wlej ubite jajka. Za pomocą trzepaczki cały czas mieszaj miksturę, zajmie to około 10 minut, aż budyń zgęstnieje.
Ugotowany lemon curd przecedź przez sitko by pozbyć się skórki, przelej do wysterylizowanych słoiczków.
Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Tiramisu:
Do garnka wlej 150 ml śmietany kremówki, doprowadź do wrzenia. Ściągnij garnek z ognia. Wsyp żelatynę. Wymieszaj do momentu aż się rozpuści. Odstaw na bok.
Żółtka i erytrytol umieść w misce i ubijaj przez 5 minut na wysokich obrotach, masa stanie się gęsta i jasna.
Wlej pozostałą kremówkę oraz wanilię i kontynuuj ubijanie, zajmie to około 5 minut.
Zmniejsz prędkość dodaj lemon curd i mascarpone. Miksuj aż się połączą. Na koniec wlej śmietanę z żelatyną. Miksuj do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 10 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszaj wodę z sokiem z cytryny.
W wodzie z cytryną zamaczaj herbatniki i układaj na spodzie. Następnie połóż warstwę kremu i ponownie nasączone herbatniki, warstwa kremu i na koniec nasączone herbatniki.
Cytrynowe tiramisu schłodź w lodówce przez noc.
Opcjonalnie możesz posypać cukrem pudrem.
Ten przepis zawiera wszystkie tradycyjne składniki klasycznego tiramisu, ale jest wzbogacony dużą ilością cytrynowych smaków. To idealny deser na ciepłe miesiące, kiedy nie masz ochoty włączać piekarnika i potrzebujesz lekkiego orzeźwienia. Ten marzycielski przepis łączy w sobie dwa dwa bardzo różnorodne smakołyki, tworząc najsmaczniejszy deser. Cytrynowy smak serka śmietankowego, a jednocześnie jest w stanie uchwycić charakterystyczną przewiewną kremowość klasycznego włoskiego deseru, tiramisu.