Kawowy pudding chia – tiramisu.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kawowy pudding chia – tiramisu. Pudding chia to nowy sposób na delektowanie się wszystkimi smakami słynnego tiramisu. Ów pudding chia składa się z warstwy kakao, z warstwy kawy i wanilii. Ten pudding chia może być Twoją zdrową przekąską, śniadaniem lub deserem. Idealnie oddaje smak kawy i ta kremowa konsystencja i wizualne „wow”. To świetny sposób, aby poczęstować gości tym deserem. Dajmy sobie odrobinę zdrowego smaku tiramisu.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie są potrzebne:
Warstwa kakaowa:
– 2 łyżki nasion chia
– 1 łyżeczka kakao
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 125 ml mleka owsianego
Warstwa kawy:
– 2 łyżki nasion chia
– 80 ml ml zaparzonej mocnej kawy
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 50 ml mleka owsianego
Warstwa waniliowa:
– 2 łyżki nasion chia
– ½ łyżeczki esencji z wanilii
– 125 ml mleka owsianego
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– kakao do posypania
Warstwa kakaowa – umieść wszystkie składniki potrzebne do wykonania tej warstwy, wymieszaj dokładnie, przykryj pojemnik i wsadź do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc.
Warstwa kawy – umieść w misce wszystkie potrzebne składniki do wykonania tej warstwy, dokładniej wymieszaj, przykryj pojemnik pokrywką i wsadź do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc.
Warstwa waniliowa – wszystkie składniki do wykonania tej warstwy umieść w misce, wymieszaj dokładnie i przykryj pokrywką. Miseczkę wsadź do lodówki i zostaw na minimum 2 godziny lub całą noc.
A teraz weź salaterkę lub słoik ułóż każdą warstwę w naczyniu. Na dno połóż warstwę kakaową, następnie warstwę z kawą i na wierzch warstwę waniliową. Opcjonalnie posypać kakao.
Smacznego.
Pudding chia możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.
Dekadencki wegański pudding chia tiramisu. Kakao, kawa, wanilia trzy warstwy, które składają się na ten pyszny deser. Bezglutenowy, bez nabiału, bez orzechów, od dziś każdy może cieszyć się smacznym tiramisu. Ten zdrowy deser jest wegański, zdrowy i bardzo pyszny. Zdrowe podejście do klasycznego, włoskiego deseru!