Chia fresca – napój z chia i cytryną.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chia fresca – napój z chia i cytryną. Jest to szybki i łatwy przepis na orzeźwiający napój z nasionami chia i cytryną. Ten napój jest zdrowy i ważne możemy przygotować go w kilka minut. Gdy zwykła woda nam się znudziła bądź nie jesteśmy jej fanami i picie zwykłej wody przychodzi nam z trudem, to chia fresca – napój z wodą i cytryną idealnie urozmaici zwykłą wodę. Ten napój znakomicie nawadnia i dostarcza nam witamin.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 łyżka nasion chia
– sok z połówki cytryny
– 1 ½ szklanki wody mineralnej
– 1 – 2 łyżeczki syropu z agawy
– szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
Wszystkie składniki łączymy w szklance lub butelce. Mieszamy lub wstrząsamy do momentu aż mamy pewność że nasiona chia nie są zlepione.
Gotowy napój wkładamy do lodówki na 15 minut.
Nasze chia fresca jest gotowe do picia.
Chia fresca to właściwie nic nowego. Legenda głosi, że starożytni azteccy wojownicy w Meksyku używali nasion chia, aby utrzymać energię przez długi czas. Mieszanie nasion chia z wodą i cytryną to pyszny i orzeźwiający napój nie tylko w okresie letnim ale przez cały rok. Nasiona chia są wypełnione błonnikiem co pozwala utrzymać uczucie sytości na dłużej – idealny napój dla tych, którzy chcą uniknąć podjadania. Co najważniejsze, że przygotowanie wody z dodatkiem chia i cytryny zajmuje dosłownie kilka minut. To napój, który zawiera dużo korzyści zdrowotnych! Pijmy na zdrowie.