Truskawkowe tiramisu w szklankach.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Truskawkowe tiramisu w szklankach. To proste truskawkowe tiramisu w szklankach to idealny letni deser bez pieczenia, z dodatkiem świeżych truskawek, biszkoptów, jogurtu greckiego i kawy! Lekka odmiana klasycznego włoskiego deseru. Pomiń kawę jeśli chcesz by deser był przyjazny dzieciom. Ten przepis na truskawkowe tiramisu nie jest prawdziwym włoskim tiramisu, ale jest dość zbliżone z kilkoma adaptacjami, aby było nieco lżejsze i zdrowsze – więc idealne na lato. Jest tak wiele przepisów na tiramisu, że ciężko się zdecydować, które wykonać. Jednak polecam zrobić truskawkowe tiramisu.
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 300 g jogurtu greckiego
– 3 łyżki erytrytolu
– ½ szklanki naparu kawy
– 200 g truskawek
– 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
– kakao do posypania
Zaparz kawę i odstaw do ostygnięcia.
Truskawki zmiksuj blenderem.
Jogurt połącz z cukrem
Biszkopty zanurz w kawie i połóż na dnie szklanki, następnie dodaj truskawki i jogurt i ponownie warstwa biszkoptów, truskawek i jogurtu. Tak samo postępuj z pozostałymi szklaneczkami.
Schłodź w lodówce, przed podaniem posyp kakao.
Truskawkowe tiramisu to mniej więcej wielka szklanka miłości. Zdecydowanie bardziej dla kogoś takiego jak ja, kto niezaprzeczalnie lubi truskawki. Deser jest perfekcyjnie wyważony, smak truskawek przeplata się z kremowym jogurtem greckim i miękkością biszkoptów nasączonych kawą. Całość wpada w cudowny rytm. Truskawkowy deser nie jest przesadnie słodki, lecz cudownie smaczny. Ten deser to czynnik dobrego samopoczucia i satysfakcji.