Delikatny mus czekoladowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Delikatny mus czekoladowy. Bogaty, kremowy, a jednocześnie lekki i puszysty, jedna szklaneczka tego czekoladowego musu jest satysfakcjonująca, ale jednocześnie sprawia, że chcesz więcej… Tradycyjny mus wykonywany jest na śmietance, ale ją zastąpiłam jogurtem greckim i powiem Ci, że ten deser smakuje super. Bardzo intensywny smak czekolady i cudowne, kremowe odczucie w ustach. Jest to najłatwiejszy mus we wszechświecie, bez wymyślnych technik i bez jajek.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie są potrzebne:
– ½ szklanki mleka owsianego
– 300 ml jogurtu greckiego
– 100 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżki syropu z agawy
Do rondelka wlej mleko i je podgrzej. Dodaj kawałki czekolady. Ściągnij garnek z ognia i mieszaj do momentu by czekolada się rozpuściła.
Dodaj syrop z agawy, jogurt grecki. Mieszaj do połączenia się składników.
Gotowy mus przelej do salaterek i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Schłodzony mus możesz podawać z bitą śmietaną lub z owocami.
Osobiście nigdy nie byłam w 100% zadowolona z musów jakie wykonywałam do tej pory. Brakowało im puszystości, były zbyt słodkie, efekt końcowy raczej przypominał budyń niż mus. Tak więc nie poddawałam się i kombinowałam! Oto po wielu próbach powstał idealny mus czekoladowy. Ten deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Do podania musu użyj ładnych szklanek do soków, kieliszków do martini bądź szampanówek. Zdecydowanie wzbudzisz zachwyt tym deserem czekoladowym.