Puszysty sernik z jogurtów greckich.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Puszysty sernik z jogurtów greckich. Ten lekki sernik z jogurtów greckich ma delikatną konsystencję i jest pełen delikatnego smaku. Obiecuję Ci, że ten sernik jest znakomitym substytutem tradycyjnego sernika z twarogiem i śmietaną. Ta wersja jest lekka i puszysta, ale smak jest wciąż bogaty, o subtelnym waniliowym smaku. Jedząc ten sernik nie poczujesz się przesycona bądź przejedzona! Jeśli lubisz lekkie desery to koniecznie sprawdź ten przepis.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie są potrzebne:
– 2 szklanki erytrytolu
– 8 jajek
– 4 opakowania jogurtu greckiego po 400 g
– 3 budynie waniliowe bez cukru
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 szklanka oleju rzepakowego
– szczypta soli
Białka oddziel od żółtek.
Żółtka ubijamy z jedną szklanką erytrytolu. Dodaj wanilię i jogurt grecki. Pamiętaj o miksowaniu. Wsyp budyń oraz wlej olej. Połącz składniki.
Białka ubij ze szczyptą soli, następie wsyp pozostały erytrytol. Miksuj. Gotową pianę delikatnie przełóż do miski z jogurtem. Delikatnie wymieszaj łyżką drewnianą.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz sernik przez 60 minut.
Po upieczeniu otwórz drzwiczki w piekarniku i pozostaw ciasto w środku do całkowitego ostygnięcia.
Przywitaj się z pysznym i puszystym sernikiem z jogurtów greckich. Ten zdrowy sernik jest idealnym przepisem dla Ciebie. Powiedz mi, czy jest coś lepszego niż kawałek kremowego sernika? Absolutnie nie! I dlatego właśnie opracowałem ten znakomity przepis na zdrowy sernik. Sernik jogurtowy jest absolutnie prosty w przygotowaniu, bez spodu, wystarczy połączyć składniki i je upiec. Ten sernik jest jednym z wyjątkowych deserów, które mogą błyskawicznie zmienić każde spotkanie w uroczystość.