Bardzo czekoladowa babka.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bardzo czekoladowa babka. Ta babka jest pyszna, wilgotna i rozpływa się w ustach! To najlepszy przepis na domowe ciasto o czekoladowym smaku. Mam obsesję na punkcie czekoladowych ciast i deserów. Ta babka jest wykonana z kakao z dodatkiem kawy, aby nadać ciastu najbogatszego smaku czekolady. Każdy kęs to spełnienie marzeń!
Kawa jest istotnym elementem – zwiększa czekoladowość ciasta.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.
Składniki jakie są potrzebne:
– ¼ szklanki gorącej wody
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 250 ml maślanki lub kefiru
– 200 g masła
– 2 szklanki erytrytolu
– 5 jajek
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ½ łyżeczki soli
– ¾ szklanki kakao
– 2 szklanki mąki orkiszowej
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do szklanki wlej gorącą wodę i wsyp kawę, mieszaj do momentu aż się ropuści. Gdy kawa się rozpuści wymieszaj ją z maślanką lub kefirem. Odłóż na bok.
W misce umieścić miękkie masło i erytrytol. Miksuj mikserem na średnich obrotach przez 5 minut. Masa będzie puszysta i jasna.
Następnie dodawaj po jednym jajku, miksując do połączenia się składników, w razie potrzeby zeskrob boki miski.
Teraz dodaj proszek do pieczenia, sól, kakao i wanilię. Połącz do gładkości.
Zmniejsz obroty miksera na niskie i wsypuj mąkę i wlewaj maślankę, naprzemiennie. Zaczynaj i kończ na mące. Zeskrob boki by wszystkie składniki były dobrze połączone.
Piekarnik rozgrzej do 180˚C.
Formę do babki spryskaj obficie olejem. Przełóż ciasto do formy i piecz przez 60 – 70 minut.
Upieczoną babkę zostaw w formie do ostygnięcia.
Po ostygnięciu ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Pozostałości ciasta przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciasto zachowa świeżość przez około 3 dni.
Jeśli szukasz pysznego przepisu na bardzo czekoladowe ciasto, nie szukaj dalej… to jest to! Ta babka jest tak prosta do przygotowania, że z łatwością sobie poradzisz i po chwili będziesz się delektować ciepłym ciastem. Babka głęboko aromatyczna, wilgotna i obłędnie czekoladowa. Bez wątpienia polubisz tą babkę tak samo jak ja i często będziesz wracać do tego przepisu.