Lody rabarbarowe z mleczkiem kokosowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Lody rabarbarowe z mleczkiem kokosowym. Domowe lody to powrót do czasów kiedy każdego lata robiło się w domu mrożone smakołyki. Idealny i delikatny różowy kolor pochodzi z kilku łodyg rabarbaru i buraka, ugotowanych by wydobyć ich cudowny smak i delikatną konsystencję. Domowe lody rabarbarowe z mleczkiem koksowym to istna letnia uczta dla naszych kubków smakowych.
Rabarbar jest wszystkim znanym warzywem o czerwonej łodydze i kwaśnym smaku. Rabarbar jest świetnym źródłem błonnika co jest świetne by utrzymać zdrowy układ trawienny i jednocześnie błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Witamina K występująca w rabarbarze jest niezbędna do krzepnięcia krwi, silnych kości i utrzymania zdrowego serca. Rabarbar ma więcej przeciwutleniaczy niż jarmuż. Przeciwutleniacze chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Rabarbar jest niskokaloryczny, bez obaw mogą go jeść osoby na diecie. Witaminy jakie znajdują się w rabarbarze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, wapń, fosfor, żelazo, sód, cynk, magnez. Rabarbar zawiera duże ilości błonnika. Uwaga rabarbaru powinny unikać osoby z chorobami reumatycznymi i nerek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 żółtka
– 150 ml miodu lub syropu klonowego
– 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
– 1 łyżeczka wanilii
Nadzienie z rabarbaru:
– 450 g rabarbaru
– 1 mały burak surowy
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– sok z jednej cytryny
Przed wykonaniem lodów mleczko kokosowe umieszczamy w lodówce na 24 godziny.
Żółtka i miód umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy je do momentu aż się połączą. Odkładamy na bok.
Mleczko kokosowe umieszczamy w garnku a wodę odlewamy. Mleczko podgrzewamy na średnim ogniu gdy będzie już bardzo ciepłe wlewamy je bardzo powoli do miski z jajkami cały czas miksujemy zawartość naczynia aby nie ugotować jajek.
Gdy mieszanka mleczno jajeczna jest gotowa wlewamy ją ponownie do garnka, dodajemy wanilię i stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszamy przez 10 minut. Po upływie tego czasu masa zacznie gęstnieć, gdy zacznie pokrywać brzeg drewnianej łyżki i minie czas gotowania ściągamy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Rabarbar kroimy w grubą kostkę, wkładamy go do garnka, dodajemy pokrojonego na ćwiartki buraka, wlewamy syrop klonowy i sok z cytryny, mieszamy. Garnek stawiamy na średnim ogniu i czekamy aż się zagotuje, następnie zmniejszamy płomień na mały i gotujemy przez kolejne 10 minut. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Usuwamy kawałki buraków.
Do ostudzonego mleczka dodajemy nadzienie z rabarbaru. Miksujemy za pomocą blendera ręcznego i przelewamy do naczynia i całość umieszczamy w zamrażarce najlepiej na całą noc.
Przed podaniem wyciągamy lody 10 minut wcześniej.
Lody z rabarbarem są bardzo łatwe do zrobienia! Słodko kremowe lody z cudownym smakiem rabarbaru to orzeźwiająca i pyszna uczta dla dzieci i dorosłych! Jeśli mamy obsesję na punkcie tego cudownego warzywa jakim jest rabarbar to lodowy deser będzie idealnym sposobem, by cieszyć się nim tego lata! Będziemy zdziwieni jakie pyszne są lody z rabarbaru!