Pyszny mazurek chałwowy.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszny mazurek chałwowy. Wielkanoc to jedno z moich ulubionych świąt. Uwielbiam dekorować jajka i wymyślać pyszne jedzenie na wielkanocne śniadanie i obiad. Ale bez względu na to, czy będzie to wielka impreza, czy mała uroczystość z bliską rodziną to po prostu nie jest wielkanocna uczta bez pysznego i słodkiego mazurka. Deser wielkanocny jest znakomitym i pysznym zakończeniem obiadu wielkanocnego. Od przyjaznych babek wielkanocnych i ciast cytrynowych po ciasta marchewkowe i oczywiście nie może zabraknąć mazurka.
Składniki jakie będą potrzebne:
Spód:
– 200 g mąki owsianej
– 120 g masła
– 2 łyżki erytrytolu
– 1 żółtko
Dodatki:
– 200 g dżemu wiśniowego
Masa chałwowa:
– 250 g serka mascarpone
– 100 g białej czekolady
– 90 g chałwy o smaku waniliowym
Nożem siekamy masło z mąką. Następnie dodajemy erytrytol i żółtko. Kontynuujemy siekanie. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 50 minut.
Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód ciastem. Nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy spód przez 20 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Do garnka wkładamy serek mascarpone i pokruszoną na kawałki chałwę, mieszamy by masa uzyskała jednolitą konsystencję. Następnie dodaj połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszaj i trzymaj na małym ogniu do momentu aż składni się rozpuszczą. Ściągnij garnek z ognia.
Ostudzony spód posmaruj dżemem wiśniowym a następnie delikatnie rozłóż masę chałwową.
Wyrównaj i wsadź tortownicę do lodówki.
Udekoruj według uznania.
Jeśli jest coś co Twoja rodzina pokocha bardziej niż czekoladowe króliczki i kosz pełen cukierków, to są także niewiarygodne i pyszne pomysły na ciasta wielkanocne. Wielkanocne wypieki są słodkie, smaczne i są cudowną dekoracją wielkanocnego stołu. Ciasta będą wyróżniać się na Twoim stole deserowym. Więc na co czekasz? Chwyć swój notesik, zapisz listę potrzebnych składników i do dzieła. To ciasto woła Twoje imię. Pyszny mazurek chałwowy zachwyci Twoich gości.