Jajka nadziewane tuńczykiem i ogórkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jajka nadziewane tuńczykiem i ogórkiem. Jajka faszerowane są wspaniałą przekąską, idealne na śniadanie i na Wielkanocny posiłek. Jajka nadziewane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym, są kremowe, łagodne w smaku i delikatnie chrupiące dzięki zawartości ogórka. Przygotowanie nadziewanych jajek nie wymaga wiele wysiłku ani czasu i naprawdę trudno je zepsuć, ponieważ jajka są idealnym daniem dla początkujących kucharzy. Poza tym większość składników zapewne znajdują się w każdej kuchni, więc tym bardziej warto je wykonać na Wielkanoc.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 5 jajek
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 2 ogórki kiszone
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki. Wyciągamy żółtka i rozdrabniamy je za pomocą noża. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do żółtek, następnie kroimy ogórki kiszone w kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt i mieszamy tak powstała gładka masa.
Każda pokojóweczkę białka nadziewamy farszem.
Dekorujemy natką.
Jajka na twardo nadziewane tuńczykiem, czemu nie! Jajka stanowią doskonałą, niskokaloryczną i wysokobiałkową przekąskę i śmiało możemy przygotować te jajka z wyprzedzeniem. Tuńczyk w magiczny sposób łączy się z jajkami i ogórkiem, nadająca całości pysznego i wyrazistego smaku. Jest to absolutnie niesamowite połączenie! Jajka nadziewane są również dobre następnego dnia.