Pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym. W paście tej połączymy dwie wspaniałe rzeczy – tuńczyka i ogórki kiszone – w celu uzyskania tej satysfakcjonującej pasty na kanapkę. Kanapka z pastą z tuńczyka i ogórka będziemy delektować się w pracy, w domu, na pikniku. Ogórek jest idealnym odświeżeniem pasty z tuńczyka tworząc pyszny duet, któremu ciężko się oprzeć. Ta prosta pasta na kanapkę z tuńczykiem i ogórkiem z dodatkiem cebuli stanowi idealną przystawkę na każdą okazję. Kanapki z pastą są lekkie, odświeżające i pyszne! Pasta idealnie doprawiana jogurtem greckim i przyprawami.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
– 4-5 ogórków kiszonych
– sól, pieprz
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– ½ cebuli
Tuńczyka odcedzamy z zalewy.
Ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Dodajemy jogurt grecki oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Nasz pasta na kanapkę gotowa.
Pastą, którą wykonamy w kilka minut.
Pasta na kanapkę z tuńczykiem i ogórkiem jest łatwa do zrobienia. Klasyczny przepis na pastę z tuńczykiem i ogórkiem jest idealny do wykonania o każdej porze roku. Mając kilka podstawowych składników w spiżarni z łatwością przygotujemy tą pyszną i zdrową pastę na kanapkę!