Sałatka z jajkiem i groszkiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z jajkiem i groszkiem. Wielkanoc już niebawem, więc czas pomyśleć o przepisach na wielkanocny stół. Ta sałatka jest wersją na Wielkanoc jednak możemy ją wykonywać przez cały rok, ponieważ jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Sałatka wypełniona jajkiem, groszkiem, soczystą pomarańczą, czosnkiem, cebulą, natką pietruszki i szczypiorkiem z dodatkiem jogurtu greckiego i curry. Proste ale pyszne smaki sałatki sprawiają, że jest ona lubiana przez najmłodszych członków rodziny.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Pomarańcz jest owocem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Jest bardzo popularny i cieszy się bardzo dobrą opinią. Owoc ten jest pełen antyoksydantów i witaminy C, która spowalnia procesy starzenia się, nasz skóra wygląda młodziej. D-limonen zawarta w owocu zapobiega niektórym rodzajom nowotworu. Składniki odżywcze, które występują w pomarańczy działają również na poprawę naszego wzroku. Zapobiegają chorobom serca, wspomagają rozwój mózgu. Witaminy zawarte w pomarańczy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, P, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy w pomarańczy to: wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, selen, cynk, magnez. Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie jelit.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 jajek
– 200 g mrożonego groszku
– 1 duża pomarańcza
– sól, pieprz
– 1 łyżka curry
– 150 g jogurty greckiego
– szczypiorek
– natka pietruszki
– 1 czerwona cebula
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na ćwiartki.
Mrożony groszek gotujemy na parze.
Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w kostkę, szczypior i natkę siekamy.
Składniki do przygotowania sałatki wkładamy do miski i mieszamy.
W osobnej miseczce łączymy jogurt grecki, curry, sól i pieprz. Mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i mieszamy.
Sałatka gotowa.
Wszyscy wiemy, że jajka zajmują centralne miejsce podczas Świąt Wielkanocnych. Wykonujemy jajka faszerowane, kolorujemy je, są dodatkiem do zupy i także możemy wykorzystać jajka do wykonania sałatki. Jest to najlepsza sałatka z jajkiem i groszkiem, którą wykonamy bardzo szybko. Kremowa sałatka z groszkiem jest pełna smaku i aromatu. A gdy Wielkanoc się skończyła i zostały nam jajka ugotowane na twardo, wtedy także możemy wykonać tą sałatkę. Jest to idealna sałatka do wykonania, której możemy wykorzystać niektóre wielkanocne jajka na twardo.