Paluszki chlebowe z czosnkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Paluszki chlebowe z czosnkiem. Czy jest coś lepszych niż maślane paluszki chlebowe? Zwłaszcza gdy wychodzą z piekarnika cieplutkie, pachnące i bardzo smaczne. Super miękkie, maślane, z dodatkiem czosnku paluszki chlebowe zrobione od podstaw. Przepis na paluchy jest prosty i idealny do podawania z zupami lub jako mała przekąska.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ łyżeczki drożdży instant
– 1 szklanka ciepłej wody
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 ½ łyżeczki soli
– 3 szklanki mąki chlebowej
– 3 łyżki masła
– 2 łyżeczki czosnku granulowanego
Na wierzch:
– 2 łyżki masła
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– sól gruboziarnista do posypania
Masło rozpuszczamy.
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, cukier puder i łyżkę mąki chlebowej, mieszamy drewnianą łyżką by składniki się połączyły. Wlewamy masło, dodajemy sól i czosnek. Mieszamy.
Włączamy mikser wyposażony w haki. Powoli do miski wsypujemy mąkę. Czekamy aż składniki dokładnie połączą się ze sobą. Może to zająć około 7 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na długość około 10 – 15 cm powstanie nam paluch. Każdy paluch kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy i smarujemy nim wierzch paluchów chlebowych, posypujemy czosnkiem i solą.
Blaszkę z paluchami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy około 12 -15 minut.
Podajemy.
Domowe paluszki chlebowe z czosnkiem są idealnym dodatkiem do zup i sałatek. Pieczywo idealnie miękkie o niesamowitym smaku czosnku. Nie ma nic lepszego niż koszyczek ciepłych, miękkich, maślanych paluszków czosnkowych! Są idealnym dodatkiem do grilla i pyszną przekąską.