Chleb pszenny na drożdżach.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chleb pszenny na drożdżach. Jest to super prosty sposób na wykorzystanie codziennych składników do przygotowania pysznego i zdrowego chleba pszennego. Ten przepis na chleb pszenny na drożdżach jest idealny dla początkujących wypiekaczy chleba. Nic nie przebije zapachu świeżego chleba prosto z piekarnika, prawda? Domowy chleb pszenny stanie się naszym ulubionym pieczywem, do którego będziemy wracać często. Chlebek idealnie komponuje się z dżemem, pastą jest znakomitym dodatkiem do obiadu a kanapka z nim to czysta przyjemność jedzenia. Ten chleb jest naprawdę pyszny!
Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 50 g świeżych drożdży
– 350 ml kefiru
– 2 łyżeczki cukru
– 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
– 1 łyżka soli
– nasiona słonecznika i dyni do posypania
Jogurt wlewamy do miseczki i podgrzewamy w wodnej kąpieli. Nie zagotowujemy, kefir musi być ciepły. Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 – 15 minut by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy sól. Mieszamy. Wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy tak długo aż ciasto zacznie odrywać się od rąk. Gotowe ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy do kreskówki, którą wcześniej nasmarowaliśmy tłuszczem i posypaliśmy bułką tartą. Wierzch chleba smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem oraz dynią.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 50 minut.
Przygotowanie chleba pszennego w domu wcale nie jest trudne! Przepis na chleb wykorzystuje mąkę pszenną do wypieku chleba, dzięki czemu pieczywo jest naprawdę satysfakcjonujące i pasuje do kanapek, tostów oraz grzanek. Można wymieniać sto powodów, dla których pieczenie chleba w domu to dobry pomysł. Jednak najważniejszym z nich jest to, że nasz dom nigdy nie będzie pachniał bardziej kojąco i przytulnie niż wtedy, gdy bochenek chleba rośnie w naszym piekarniku do złocistej doskonałości.