Domowy chleb kukurydziany.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowy chleb kukurydziany. Wypełnijmy swoją kuchnię niebiańskim zapachem świeżo upieczonego chleba kukurydzianego. Miękki, wilgotny i pyszny domowy chleb kukurydziany z puszystym środkiem, chrupiącymi brzegami – to jest przepis, który warto wypróbować! Chleb wykonany od podstaw z łatwych i dostępnych wszędzie składników, które zapewne wszyscy mamy w kuchni. Jeśli są tu osoby, które nie są zwolennikami chleba kukurydzianego to dzięki temu przepisowi ponownie zakochają się w kukurydzianym pieczywie!
Jest to znakomity przepis na chleb kukurydziany, który jest bardzo ciężki do zdobycia w sklepie. Kupne chleby albo są zbyt gęste albo bez smaku. Jeśli jeszcze nie wykonywaliśmy wcześniej chleba kukurydzianego na pewno ten przepis się wszystkim spodoba. Złoty chleb z odpowiednią równowagą smaku i z doskonałym stosunkiem mąki żytniej do mąki kukurydzianej – ten chleb jest idealny do kanapek, świetny dodatek do zup lub gulaszu.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 300 g mąki żytniej
– 200 g mąki kukurydzianej
– 350 ml ciepłej wody
– 50 g drożdży
– 1 łyżka cukru
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i dodajemy sól. Mieszamy. Wlewamy pracujące drożdże. Następnie wsypujemy mąkę żytnią. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto musi ładnie odchodzić od miski.
Foremkę na chleb smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę by ciasto urosło.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 30 – 40 minut.
Upieczony chleb odstawiamy do ostygnięcia.
Wypełnijmy swój dom zapachem domowego pieczywa. Jeśli mamy w kuchennej szafce trochę mąki kukurydzianej to chleb kukurydziany prosi się tylko by go wykonać. Chleb bardzo prosty w przygotowaniu – każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Jeśli jesteśmy zwolennikami domowego pieczywa i lubimy różnorodność to warto upiec chleb kukurydziany. Chleb absolutnie pyszny a kanapki z nim to po prostu bajka!