Domowe bułki maślane.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe bułki maślane. Pragniemy mieć miękkie i smaczne bułeczki idealne na śniadanie? Wykonajmy te miękkie bułki z dodatkiem masła i maślanki. Domowe pieczywo, któremu ciężko się oprzeć. Potrzebujemy zaledwie kilku prostych składników by wykonać te maślane bułki, które cudownie komponują się z dżemem, miodem lub innymi dodatkami. Są naprawdę idealnym dodatkiem do każdego posiłku, ale fascynujące jest to, że ten przepis na domowe pieczywo jest naprawdę bardzo prosty.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2/3 szklanki maślanki
– ¾ szklanki wody
– 4 łyżki masła
– 4 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka drożdży sypkich
– 1 łyżeczka soli
– 3 łyżki cukru pudru
Masło, maślankę i wodę umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier puder, drożdże, mieszamy. Do miksera wkładamy haki. Miksujemy. Przy pracującym mikserze wlewamy powoli ciepłą zawartość garnka. Zwiększamy prędkość miksera i pracujemy jeszcze przez około 5 minut. Z brzegów miski zeskrobujemy ciasto by cała zawartość dobrze się nam połączyła. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę ugniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, którą następnie dzielimy na kilka równych części. Z każdej części formujemy kulkę przypominającą bułkę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej uformowane bułeczki. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy bułki przez 15 minut lub do momentu aż uzyskają kolor lekko złoty.
Upieczone bułki wyciągamy z piekarnika i podajemy na ciepło. Pozostałe bułeczki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Przed podaniem możemy je delikatnie podgrzać.
Łatwy przepis na bułki musi znaleźć się w repertuarze każdego. Te bułki maślane są idealne. Miękkie i puszyste ten przepis na domowe pieczywo zaskoczy każdego swoim delikatnym wnętrzem i maślanym smakiem. Bułki mają tylko odrobinę słodyczy w sobie. To pieczywo jest idealne na śniadanie, przekąskę, kolację lub dodatek do obiadu. Bułki są niezwykle wszechstronne i mile widziane do każdego posiłku.