Pyszny deser monte.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszny deser monte. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, czekoladowego i ultra kremowego przy minimalnym wysiłku i czasie, to proponuję Ci szybki deser monte w pucharkach. Ten deser wzorowany był na mleczko– kakaowym i popularnym deserze Monte, jednak domowa wersja robi furorę w moim domu. Pyszny deser bez pieczenia z odrobiną orzechów i czekolady. Deser wypełniony białym kremem na bazie mleka, a wisienką na torcie jest delikatna, czekoladowa polewa i orzeszki. Uwierz mi ten deser jest przepyszny!
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Post zawiera linki partnerskie.
Składniki jakie sa potrzebne:
– 1 litr mleka
– 7 łyżekczekola
– 120 g mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka wanilii
– 200 g masła bądź margaryny
Polewa:
– 200 g gorzkiej czekolady do gotowania
– 300 ml śmietany kremówki 30%
– orzechy do posypania.
Odlej 200 ml mleka i wsyp do niego mąkę ziemniaczaną, resztę mleka wlej do garnka, dodaj wanilię i erytrytol. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i wlej mleko z mąką ziemniaczaną. Mieszaj do momentu aż zawartość garnka zgęstnieje.
Ściągnij garnek z ognia, przykryj garnek folią. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
Następnie dodaj w małych ilościach miękkie masło i miksuj, uzyskasz delikatny, gładki krem.
Krem przelej do pucharków i umieść w lodówce.
Przechodzimy do wykonania polewy.
Do rondelka wlej śmietanę i podgrzej aż zacznie się gotować.
Ściągnij garnek z ognia i dodaj kawałki czekolady, mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na około 15 minut, od czasu do czasu mieszając czekoladę.
Wyjmij pucharki z lodówki i powoli oraz delikatnie polej deser polewą.
Desery ponownie umieść w lodówce, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami.
Ten deser monte jest umiarkowanie słodkie, jedny słowem jest w sam raz. Mleczny krem jest delikatnie słodki, ale zmieszany z czekoladową polewą tworzy idealną równowagę smaków. Jeśli preferujesz słodsze desery śmiało możesz w trakcie przygotowywania mlecznego kremu dodać więcej erytrytolu, dostosuj ilość słodzika do swoich potrzeb. Ze wszystkich deserów monte jakie próbowałam do tej pory, ten jest zdecydowanie moim faworytem.