Sernik cynamonowy z bitą śmietaną.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik cynamonowy z bitą śmietaną. Gładki i aksamitny sernik z cynamonem i bitą śmietaną, tworzy zachwycający smak i aromat. Od zawsze uwielbiałam sernik, na moim blogu znajdziesz masę przepisów na serniki bez pieczenia, jak i takie, które zachwycą smakiem każdego wielbiciela tego deseru. Ale sernik z cynamonem szczególnie mnie ekscytuje! Dlatego też postanowiłam się podzielić nim z Wami. Spójrzcie jak on pięknie wygląda, a smak sobie wyobraź… cynamon, delikatny twaróg i ta bita śmietana… Czujesz ten smak sernika z cynamonem?
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie sa potrzebne:
Spód:
– 300 g herbatników pełnoziarnistych
– 1 łyżka cynamonu
– 70 g masła
Masa serowa:
– 1 kg sera z wiaderka
– 200 g erytrytolu
– 1 łyżeczka wanilii
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki jogurtu naturalnego
– 4 jajka + 2 żółtka
Nadzienie cynamonowe:
– 120 g brązowego cukru
– 50 g mąki tortowej
– 2 łyżki cynamonu
– ½ szklanki stopionego masła
Bita śmietana:
– 300 ml śmietany kremówki 36%
– 1 łyżeczka cynamonu
Tortownica o średnicy 24 cm.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki i cynamon umieść w robocie kuchennym i przetwarzaj do momentu aż uzyskasz okruszki. Następnie dodaj roztopione masło i kontynuuj miksowanie, składniki muszą się dobrze połączyć ze sobą.
Gotową masę z herbatników przesyp do tortownicy. Mocno dociskam by uformować spód i boki.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz przez 8 minut.
Wyciągnij blachę i odstaw na bok.
Do miski przełóż twaróg i ubijaj go na niskich obrotach przez 2 minuty. Serek powinien być gładki bez grudek.
Dodaj erytrytol, cynamon, jogurt, wanilię zmiksuj do połączenia się składników.
Dodaj po jednym jajku, a na koniec dodaj dwa żółtka. Miksuj. Powinnaś otrzymać kremową konsystencję.
Schłodzoną tortownicę obłóż dokładnie folią alumiiniową.
Do blachi przelej masę serową i przejdź do wykonania nadzienia cynamonowego.
W miseczce wymieszaj cukier i cynamon, wymieszaj. Dodaj masło i połącz.
Nadzienie cynamonowe przelej do sernika i za pomocą patyczka do szaszłyków rób zygzaki.
Przełóż tortownicę do większej blachy. Napełnij do połowy wodą.
Sernik piecz przez 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180°C.
Upieczony sernik wyciągnij i pozostaw na blacie by się schłodził.
Następnie umieść go w lodówce na całą noc.
Do miski przelej śmietanę kremówkę i ubijaj do momentu aż będzie sztywna piana. Gotową bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch sernika.
Posyp cynamonem.
Smacznego.
Ten przepis na sernik z cynamonem i bitą śmietaną jest idelną propozycją na kolejną imprezę lub święta. Jeśli jesteś miłośnikiem serników lub cynamonu bądź po prostu szukasz zapierającego dech w piersiach deseru, to jest to! Z dekorowaniem wiąże się troszkę pracy, ale uwierz mi, że warto! Ten przepis to must have na każde święta! Zapach cynamonu wypełni Twój dom niesamowitym zapachem, który wprawi cię w świąteczny nastrój.