Sernik z mleczkiem kokosowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sernik z mleczkiem kokosowym. Ten kremowy sernik jest wykonany z twarogu i mleczka kokosowego, więc wiesz już, że jest naładowany kokosem. Delikatne herbatniki, które tworzą spód sernika stanowią doskonałe połączenie z kremowym nadzieniem sernika. Najlepsza rozkosz dla miłośników sernika i kokosa. Jest to sernik pełen kokosowego smaku i wiem, że pokochasz to ciasto!
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 10 – 15 herbatników pełnoziarnistych
Masa serowa:
– 1 kg twarogu
– 1 szklanka erytrytolu
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– ½ łyżeczka aromatu kokosowego
– 1 puszka mleczka kokosowego 300 ml
– 5 jajek
Mleczko kokosowe przechowuj w lodówce przez 24 godziny.
Pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Blacha o wymiarach 24×24 cm.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na spodzie ułóż herbatniki, jeden on bok drugiego.
Twaróg, erytrytol, mąkę ziemniaczaną, aromat kokosowy umieść w misce i miksuj do połączenia się składników.
Następnie dodaj po jednym jajku i miksuj przez kilka sekund. Na koniec dodaj mleczko kokosowe ( całą zawartość puszki ). Miksuj aby składniki dobrze połączyły się ze sobą.
Delikatnie wylej masę twarogową na spód blaszki. Wyrównaj.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę na 130° i piecz kolejne 70 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu nie wyciągaj sernika z piekarnika, uchyl tylko drzwiczki. Gdy sernik przestygnie wyciągnij go z piekarnika i odstaw w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia.
Gdy sernik ostygnie nabierze odpowiedniej konsystencji.
Kokos to jeden z najbardziej niedocenianych smaków w wypiekach! Wielka szkoda. Ponieważ ma taki jasny i orzeźwiający smak i naprawdę wypieki cudownie smakują o każdej porze roku. Dlatego dziś dzielę się z Tobą tym znakomitym przepisem na sernik z mleczkiem kokosowy. Sernik jest niezwykle pyszny, cudownie delikatny i każdy kęs uzależnia. Dla dodatkowego smaku wierzch sernika możesz posypać prażonymi wiórkami kokosowymi.