Arbuzowy koktajl z mleczkiem kokosowym.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Arbuzowy koktajl z mleczkiem kokosowym. Ten kremowy arbuzowy koktajl, bez nabiału to przepyszna letnia uczta! Wykonany z zamrożonego arbuza i schłodzonego mleczka kokosowego i odrobiną miodu, to doskonały sposób na przetrwanie upału. Koktajl łatwy do zrobienia i super orzeźwiający. Bez nabiału, bez glutenu i w 100% wegetariański! Arbuzowo – kokosowe orzeźwienie, które idealnie chłodzi i wymaga tylko kilku składników i smakuje fantastycznie! To cudowna mieszanka arbuza i mleczka kokosowego, która łączy się w mgnieniu oka.
Arbuz w 92% składa się z wody, ceniony jest za swoje walory smakowe. Mimo, że arbuz ma niewiele witamin i składników mineralnych, jest za to bogaty w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Arbuz posiada właściwości moczopędne, dlatego wskazany jest dla osób cierniach na choroby nerek. Wspomaga przemianę materii. Jedzenia arbuza pomaga redukować ciśnienie krwi, uelastycznia naczynia krwionośne, czyli krew przepływa w nich znacznie lepiej. Zapobiega podwyższaniu się cholesterolu. Dodaje nam energii, poprawia jakość naszego snu, wspomaga naszą koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w arbuzie to: A, B1, B2, B3, C, E, K1, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, wapń, mangan, sód, cynk, fosfor.
Składniki jakie są potrzebne:
– 400 ml mleczka kokosowego z puszki
– 150 g mrożonego arbuza
– 1 łyżka prawdziwego miodu
– kawałki czekolady do posypania.
Przed wykonaniem koktajlu umieść mleczko w lodówce na 24 godziny, uzyskasz wtedy więcej mleczka i mniej wody kokosowej.
Arbuza pokrój na kawałki i wsadź do zamrażarki.
Do kielicha blendera wsadź kawałki zmrożonego arbuza, dodaj mleczko (wodę kokosową odlej do szklanki i wypij) i na koniec miód.
Włącz blender i przetwarzaj do momentu aż uzyskasz gładki, aksamitny koktajl.
Na koniec posyp kawałkami czekolady.
Cudownie schłodzony koktajl idealnie komponuje się gorącym dniem.
Jestem wielką fanką zarówno arbuza jak i kokosa. Wykonanie tego koktajlu z moimi dwa ulubionymi składnikami to dla mnie czysta rozkosz. Ten koktajl jest przyjemnie aksamitny i gęsty. Ten koktajl jest przyjazny dla osób na diecie bezglutenowej czy nietolerujących nabiału. Napój, który idealnie nadaje się do serwowania w okrasie ciepłych letnich miesięcy. Ten koktajl jest świeży, lekki i można go pić bez wyrzutów sumienia.