Karmelowe lody na serku mascarpone.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Karmelowe lody na serku mascarpone. Domowe lody z mascarpone są również pyszne, co proste! Już za chwilę dowiesz się jak zrobić ten pyszny, mrożony deser w kilka minut. Jeden kęs tych lodów i będziesz uzależniona! Pyszne i kremowe lody z mascarpone to jeden z moich ulubionych przepisów na letni deser. Ten przepis na lody z mleczkiem koksowym jest idealny na przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi lub w formie deseru po obiedzie, a wszechstronność tego przepisu polega na tym, że wspaniale się komponuje z wieloma różnymi dodatkami. Same lody są słodzone miodem, co tylko przemawia za ich wykonaniem, a mascarpone nadaje lodom wyjątkową luksusową konsystencję. Wielką zaletą tych lodów jest to, że są bardzo łatwe do zrobienia.
Składniki jakie są potrzebne:
– 500 g serka mascarpone o smaku karmelowym
– 400 ml schłodzonego mleczka kokosowego z puszki
– 3 łyżki miodu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– szczypta soli
Mleczko kokosowe umieść w lodówce na 24 godziny.
Umieścić serek mascarpone, mleczko kokosowe ( wodę odlej), miód, wanilię w misce i mieszaj do połączenia się składników. Zajmie to około 4 – 5 minut.
W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie przełóż bitą śmietanę do masy z mascarpone, mieszaj aż dobrze się składniki połączą ze sobą.
Przełóż masę na lody do schłodzonej formy na chleb.
Przykryj folią i umieść lody w zamrażarce na 6 godzin.
Wyciągnij lody z zamrażarki na 15 minut przed podaniem, aby nieco zmiękły i ułatwiły nabieranie.
Lody możesz przechowywać w zamrażarce do dwóch tygodni.
Jestem w lodowym niebie! Właśnie zrobiłam najsmaczniejsze lody karmelowe z mascarpone, mleczkiem kokosowym i miodem. Jedwabiście gładkie lody, bez wymyślnego sprzętu. W ciągu zaledwie kilku minut możesz stworzyć słodkie, karmelowe lody, które idealnie komponują się jako dodatek do ciasta, ale także samodzielnie smakują niesamowicie. A na koniec zdradzę Ci sekret… mam wielką słabość do słodyczy, a w szczególności do domowych lodów. Jest to mój ulubiony smakołyk w ciepłe dni.