Kruche ciasto z brzoskwiniami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kruche ciasto z brzoskwiniami. To ciasto z brzoskwiniami jest łatwe do przygotowania, lekko chrupiące i bardzo pyszne. Cudownie jest mieć pod ręką przepis na pyszne ciasto z brzoskwiniami, zwłaszcza gdy jest jeszcze na nie sezon i mamy w zasięgu ręki pyszne, soczyste brzoskwinki. Jest to pyszne letnie ciasto z wykorzystaniem świeżych brzoskwiń, ale jeśli nie mamy ich pod ręką śmiało możemy użyć na przykład śliwek, jabłek lub gruszek. Idealne ciasto na przekąskę lub deser.
Brzoskwinie są słodkie, soczyste, delikatne aksamitne, o wspaniałym kolorze zachęcają do zjedzenia. Są bardzo zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Brzoskwinie mają mało kalorii i sporą dawkę witamin. Są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ zawierają sporo błonnika i mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne. Pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Chronią przed anemią. Systematyczne jedzenie tego owocu sprawi, że oczyści nasz organizm z toksyn. Zalecane są dla osób z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Brzoskwinie poprawiają nasza odporność, dodają energii, dlatego zalecane są dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Posiadają również właściwości uspokajające. Duża zawartość selenu w brzoskwini sprawia, że może być naturalną ochroną przed nowotworem, tylko trzeba ją systematycznie jeść. Witaminy jakie znajdziemy w brzoskwiniach to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K. Składniki mineralne to: mangan, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, wapń, bor, selen, potas, magnez.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 380 g mąki orkiszowej
– 220 g erytrytolu
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki cynamonu
– 230 g zimnego masła
– 1 jajko
Warstwa brzoskwiniowa:
– 700 g brzoskwiń bez skórki i pestek
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– ½ łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki soku z cytryny
W misce łączymy mąkę, erytrytol, sól, proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i łączymy składniki. Dodajemy lekko ubite jajko i mieszamy do momentu aż ciasto będzie się trzymać razem ale nadal będzie kruche. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, którą wylepiamy spód blachy a druga część będzie jako kruszona na wierzch.
Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód blachy wylepiamy ciastem.
Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. W miseczce łączymy mąkę kukurydzianą i cynamon. Wsypujemy mąkę do brzoskwiń i mieszamy, na koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.
Brzoskwinie wykładamy na spód ciasta.
Na wierzch brzoskwiń kładziemy kawałeczki pozostałego ciasta.
Piekarnika nastawiamy na 170°C i pieczemy ciasto około 45- 50 minut.
Jest coś bardzo wyjątkowego w kruchym cieście z brzoskwiniami. Ten cudowny aromat roznoszący się po domu, zapach, który pachnie latem… Ten przepis na ciasto najbardziej pasuje do dojrzałych, soczystych i słodkich brzoskwiń. Jest tak wiele do pokochania w tym prostym i aromatycznym rustykalnym letnim cieście z brzoskwiniami. Ciasto bogate w owoce, jednocześnie delikatne i kruche.