Wegańska pieczeń z ciecierzycy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska pieczeń z ciecierzycy. Prosta, łatwa, rustykalna i wyjątkowo obfita wegańska pieczeń, która jest bardzo delikatna i pełna smaku. Idealna do serwowania z dużą ilością sosu. Pieczeń idealnie nadaje się na danie główne i także jako wypełnienie kanapek. Jeśli szukamy przepisu na pieczeń na bazie roślin to wegańska pieczeń z ciecierzycy okaże się strzałem w dziesiątkę. Uzupełnijmy swój posiłek w dodatkową porcję warzyw.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 puszki ciecierzycy
– 1 cebula
– 2 małe marchewki
– 2 łodygi selera
– 4 ząbki czosnku
– olej do smażenia
– 1 ½ szklanki bułki tartej
– ¼ szklanki ketchupu
– 2 łyżki sosu słodkiego chili
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki siemienia lnianego
– sól
Wierzch:
-1/2 szklanki ketchupu
– 2 łyżki sosu słodkiego chili
Ciecierzycę odcedzamy i przepłukujemy wodą.
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy.
Marchewkę, cebulę i seler kroimy w małą kostkę. Czosnek siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, marchewkę oraz seler, około 5 – 7 minut pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Odstawiamy na bok.
Do miski wsypujemy ciecierzycę i za pomocą blendera ręcznego lekko miksujemy, niekoniecznie na puree. Do ciecierzycy dodajemy usmażone warzywa i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej zawartość miski. Mocno dociskamy. Całość przykrywamy folią aluminiową.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy pieczeń przez 30 minut.
W misce łączymy ketchup i sos słodki chili.
Po upływie wyznaczonego czasu wciągamy pieczeń, ściągamy folię i polewamy wierzch sosem. Ponownie pieczeń wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut, tym razem bez filii aluminiowej.
Gotową pieczeń wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jeśli chcemy naszemu obiadowi nadać wegański akcent sięgnijmy po wegańską pieczeń z ciecierzycą, selerem, z czosnkiem, cebulą oraz marchewką. Ta pieczeń jest zaskakująco prosta do zrobienia i idealna na obiad i do kanapki. Wegańskie jedzenie jest bardzo smaczne i warto po nie sięgnąć.