Wegańska zupa z groszkiem i szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska zupa z groszkiem i szpinakiem. Tą prostą, zdrową i pyszną zupę przygotujesz w zaledwie 30 minut. Groszek, szpinak i seler naciowa, a także marchewka i makaron, wszystko gotujesz bardzo krótko by zachować świeżość warzyw, pyszny smak i żywe kolory. Ta energetyczna zupa ze szpinakiem i groszkiem to jedna z najzdrowszych i najłatwiejszych w przygotowaniu przepisów na zupy jakie publikowałam na blogu. Pomimo różnorodności składników zupa zachwyca smakiem. Propozycja dla osób zabieganych. Zdrowa kuchnia pełna zdrowych składników.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 cebula
– 2 łodygi selera naciowego
– 3 ząbki czosnku
– 4 marchewki
– 2 kostki rosołowe lub własny bulion
– 250 g makaronu spaghetti bez glutenu
– 300 g mrożonego szpinaku
– 300 g mrożonego groszku
– olej do smażenia
Kostki rosołowe rozpuścić w 1,5 l wody.
Cebulę, seler i marchewkę pokrój na małe kawałki.
W garnku rozgrzej olej i usmaż cebulę, marchewkę oraz seler naciowy. Smaż przez 10 minut pamiętaj o mieszaniu.
Dodaj posiekany czosnek i wlej bulion, gotuj na małym ogniu.
Do garnka wsadź makaron oraz mrożony szpinak i groszek.
Gotuj do momentu aż wywarza i makaron będą miękkie.
Zupa, która jest pożywna, wegańska i bez glutenu. Obiad, ten przygotujesz w niecałe 30 minut – idealny posiłek na pracowite dni tygodnia, bądź kiedy nie masz ochoty na gotowanie. Zupa z dodatkiem makaronu, by nasycić brzuszek na dłużej, zupa smakuje jak wiosna, chociaż możesz się nią cieszyć przez cały rok. To jest pyszne!