Zapiekanka z makaronem i groszkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zapiekanka z makaronem i groszkiem. Ta zapiekanka z groszkiem, pomidorami, makaronem i serem mozzarella świetnie nadaje się na szybki i smaczny obiad. Zapiekanka z makaronem oferuje pyszne połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Ta zapiekanka jest również łatwa do przygotowania i wykonana jest z powszechnie dostępnych składników. Przepis na zapiekankę zawiera pyszny sos z pomidorów, połączony z makaronem i groszkiem a całość pokrywa ser mozzarella. Zapiekany ser wspaniale podkreśla smak zapiekanki.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 150 g makaronu pełnoziarnistego
– 200 g sera mozzarella
– 1 puszka groszku
– 1 szklanka jogurtu greckiego
– 1 puszka pomidorów
– 2 jajka
– sól, pieprz
– słodka papryka
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Groszek odsączamy.
Ser mozzarella ścieramy na tarce.
Jajka mieszamy w misce z jogurtem greckim, startym serem. przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Ugotowany makaron mieszamy z pomidorami z puszki i groszkiem. Wlewamy masę z serem i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wylewamy masę z makaronem.
Piekarnik nastawiamy na 160°C i pieczemy zapiekankę przez 25 minut. Przed wyjęciem możemy jeszcze posypać startym serem.
Gdy na zewnątrz jest zimno i ponuro, ta zapiekanka z makaronem i groszkiem jest właśnie tym, czego potrzebujemy! Ta obfita i rozgrzewająca zapiekanka jest zrobiona ze smacznych i pełnowartościowych składników, które połączone razem dają wspaniały efekt końcowy w formie aromatycznej zapiekanki. Poza tym, kto nie lubi zapiekanki z makaronem?