Muszle makaronowe nadziewane serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Muszle makaronowe nadziewane serem. Te nadziewane muszle wypełnione są trzema rodzajami sera: mozzarellą, ricottą i parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki, mięty i bazylii. Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku. Jest to danie bardzo aromatyczne o różnorodności smaków. Klasyczny makaron wypełniony ziołami i serem, który nadaje się znakomicie na bezmięsny obiad.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Sos:
– 10 ząbków czosnku
– 1/3 szklanki oleju
– 400 g przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka płatków chili
– sól, pieprz
– ½ szklanki świeżych liści bazylii
– ½ szklanki świeżej natki pietruszki
– ¼ szklanki świeżej mięty
Nadzienie:
– 400 makaronu muszle
– 500 g sera ricotta
– ¼ szklanki parmezanu
– 1 kulka mozzarelli
– ¼ szklanki liści mięty
– ½ szklanki natki pietruszki
– ½ szklanki liści bazylii
– 2 jajka
– sól, pieprz
Czosnek siekamy drobno.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy czosnek przez około 3 minuty. Często mieszamy. Dodajemy płatki chili i przecier pomidorowy. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz i zioła. Mieszamy i odstawiamy na bok.
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą. Odstawiamy na bok.
Do miski dodajemy ser ricotta, parmezan, posiekaną nataką pietruszki, bazylię i miętę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy także lekko ubite jajka. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Spód naczynia żaroodpornego przykrywamy 1 szklanką sosu.
Każdą muszelkę wypełniamy nadzieniem serowym i układamy jedną muszlę obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy pozostałym sosem. Kulkę mozzarelli ścieramy na tarce i posypujemy sos.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy około 20 – 25 minut.
Kiedy szukamy łatwego przepisu, który zaspokoi zarówno podniebienia dzieci jak i dorosłych, wybierzmy dania z makaronem i serem. To połączenie pokocha każdy. Nadziewane muszle są bardzo popularnym daniem i nie bez powodu – są obfite i eleganckie, jednocześnie łatwe do wykonania. Czy ktoś może oprzeć się połączeniu mozzarelli, ricotty i parmezanu?