Wegańska potrawka z soczewicy i fasoli.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańska potrawka z soczewicy i fasoli. Proste składniki i konsystencja bogata w przepyszne smaki. Pyszna wegańska potrawka z soczewicy i fasoli z dodatkiem cukinii, ryżu, papryki, czosnku, cebuli i całość dopełniona kurkumą, imbirem i natką pietruszki. Takie dania są bardzo pocieszające, moc warzyw i przypraw sprawia, że czujemy się zdrowo najedzeni. Nie ma nic lepszego niż przygotowanie prostego posiłku. Pyszny obiad jednogarnkowy. Szybki i smaczny pomysł na wegański obiad.
Soczewica czerwona jest dobrą alternatywa dla mięsa i warto wprowadzić to warzywo do swojej diety ze względu na jej dobroczynne właściwości. Soczewica pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia naszą przemianę materii. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Wskazana jest dla osób z nadciśnieniem, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru. Wspiera walkę z bezsennością oraz stresem. Powinny ją spożywać osoby mające problemy ze skurczami mięśni. Zapobiega zaparciom. Soczewicę mogą jeść osoby na diecie i cierpiące na cukrzycę. Jedzenie soczewicy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Witaminy jakie znajdziemy w soczewicy czerwonej to: B1, B2, B3, B5, B6, C,kwas foliowy, K. Składniki mineralne to: miedź, potas, cynk, wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo. Zawiera dużo błonnika i białka.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 100 g soczewicy
– 100 g białej fasoli
– 3 ząbki czosnku
– 2 szklanki wody
– 2 marchewki
– 1 papryka
– 1 mała cukinia
– 1 cebula
– ½ szklanki ryż
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka kurkumy
– ½ łyżeczki imbiry
– 1 łyżeczka majeranku
– natka pietruszki
Fasole i soczewicę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc.
Rano odcedzamy warzywa strączkowe.
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy fasolę i soczewicę, gotujemy do miękkości.
Cebulę, paprykę, marchewkę, cukinię kroimy w kostkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy.
Gdy fasola z soczewica są miękkie wsypujemy marchewkę, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek oraz ryż i gotujemy przez około 20 minut. Przyprawiamy przyprawami, w razie potrzeby dolewamy wodę.
To obfite danie obiadowe wypełniane jest soczewicą, fasolą, ryżem, cukinią i papryką. Obiad pełen aromatu i smaku a do tego wegański. Jest to jedno z lepszych dań bezmięsnych, które wykonamy bardzo szybko. Wegańska potrawka z soczewicy i fasoli to idealny obiad w ciągu zapracowanego tygodnia, jest sycący i łatwy do przygotowania.