Szparagi z jajkiem i czosnkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Szparagi z jajkiem i czosnkiem. Kiedy mamy możliwość dostania świeżych szparagów warto je wykorzystać w kuchni w każdy możliwy sposób. To łatwe danie jest idealne na lekki posiłek w ciągu dnia, ale także znakomicie się sprawdzi jako dodatek do dania głównego. Szparagi i jajka świetnie do siebie pasują. Zmysłowe żółtko zmiękcza i wygładza potrawę a szparagi idealnie rozjaśniają bogactwo jajka a dodatek czosnku nadaje całości znakomitego charakteru.
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 opakowania szparagów
– 3 ząbki czosnku
– 5 jajek
– olej do smażenia
– ser Grana Padano
– sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy szparagi. Smażymy je od 10 do 15 minut. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Mieszamy całość dokładnie.
Smażone szparagi przekładamy na talerz. Jajka kroimy na pół i kładziemy na szparagach, na tarce ścieramy ser i posypujemy całą potrawę. Prawda, że szybko?
Smacznego.
Smaczne i delikatne szparagi z jajkiem i czosnkiem to znakomita propozycja na kolację, przekąskę a także pyszny dodatek do dania głównego, możliwości jest wiele by podać to danie. Szparagi z jajkiem pięknie się prezentują, są łatwe w przygotowaniu i są troszkę eleganckie, więc na przyjęciach świetnie się sprawdzą. Jajko i szparagi to prawdziwa uczta dla podniebienia z dodatkiem sera i czosnku są przepyszne.