Zupa z fasolą i selerem naciowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zupa z fasolą i selerem naciowym. Pyszna zupa z dodatkiem fasoli, kurczaka, czosnku, marchewki i selera naciowego, zapewnia satysfakcjonujący i pyszny obiad w ciągu tygodnia. Pokochasz tą odważną kombinację składników. Jest to jedna z najprostszych i sycących zup jakie kiedykolwiek zrobiłam. Jeśli szukasz przepisów na idealną i sycącą zupę to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Zupa z fasolą i selerem naciowym jest zdecydowanie tym, czego powinnaś spróbować! Łatwa zupa w przygotowaniu, bez wymyślnych składników. Szybko, smacznie i zdrowo!
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 1 puszka białej fasoli
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 3 ząbki czosnku
– 5 gałązek selera naciowego
– 2 marchewki
– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
– listek laurowy
– ziele angielskie
– 2 łyżki natki pietruszki
– majeranek
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
Fasolę i kukurydzę opłukać na sitku.
Marchewkę pokrój w krążki, a seler w półplasterki.
Do garnka wlej wodę, wsadź pierś z kurczaka. Włóż listek laurowy i ziele angielskie.
Gotuj na małym ogniu, zbierz szumowiny.
Dodaj marchewkę, seler, białą i czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką słodką. Dodaj takaż koncentrat pomidorowy.
Zupę gotuj przez 20 minut.
Pod koniec gotowania posyp natka pietruszki.
Zupa, która się szybko robi. Wykonana z białą i czerwoną fasolą, z dodatkiem selera naciowego, aromatycznego czosnku i słodkiej marchewki, z odrobiną piersi z kurczaka. Jest to zupa obok, której nie można przejść obojętnie. Dużo warzyw, bez dodatku śmietany, a całość wyjątkowo smakuje. Więc jeśli kiedykolwiek myślałaś, że zupa z fasolą jest nudna, to ta wersja zupy zdecydowanie zmieni Twoje podejście. To prosty, pełen smaku i niedrogi przepis na wyśmienity obiad.