Keto sałatka z jajkiem i awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Keto sałatka z jajkiem i awokado. Jeśli chcesz urozmaicić przepis na klasyczną sałatkę jajeczną i dodać do niej więcej składników odżywczych, wystarczy, że dodasz awokado, szczypiorek i por. Uwielbiam proste i szybkie sałatki. Nie lubię dodawać zbyt wielu składników, w tej sałatce minimalizm się sprawdził. Smaczna, pożywna i syci na długo i bez dodatku majonezu. Gwarantuję Ci, że to proste połączenie zadowoli Twoje kubki smakowe. Wspaniała propozycja dla osób na diecie paleo i keto.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Post zawiera linki partnerskie.
Składniki jakie są potrzebne:
– 6 jajek
– 1 duże awokado
– sok z połówki cytryny
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– 3 łyżki jogurtu greckiego,
– pęczek szczypiorku
– biała część pora
Jajka ugotuj na twardo.
Szczypior posiekaj, awokado i ugotowane jajka pokrój w kostkę, por pokrój w krążki.
Pokrojone awokado polej sokiem z cytryny i wymieszaj.
Wszystkie składniki umieść w misce. Przypraw solą, pieprzem oraz wsyp kurkumę.
Na koniec dodaj jogurt grecki i całość wymieszaj.
Przybliżone kalorie to 260 kcal.
Nie żartuję kiedy powiem Ci, że jest to jedna z lepszych sałatek z jajkiem i awokado. Kremowe awokado, delikatne jajko i szczypiorek oraz por, które nadają sałatce wyrazistego smaku. Sałatka, która świetnie się przechowuje w lodówce, więc nie musisz się spieszyć z jej konsumpcją. Idealnie się sprawdzi na wynos na przykład do pracy. Jest to przepis na sałatkę, który warto mieć pod ręką!