Keto babeczki z owocami leśnymi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Keto babeczki z owocami leśnymi. Niskowęglowodanowe babeczki są szybkie w przygotowaniu, smakują rewelacyjnie i są bardzo łatwe do zrobienia. Babeczki wypełnione owocami leśnymi są miękkie i delikatne w środku. Keto babeczki są deserem, który z łatwością zapakujesz i będą Ci zawsze towarzyszyć, nieważne czy jesteś w pracy czy na pikniku. Te babeczki są bez nabiału, bez glutenu, o niskiej zawartości węglowodanów, wypełnione owocami i masłem orzechowym. Są to smaczne babeczki, które zachwycą każdego.
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor. Również jest bogate w białko roślinne, błonnik.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 60 g mąki kokosowej
– 60 g mąki ryżowej
– 5 łyżeczek erytrytolu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 150 g świeżych lub mrożonych owoców leśnych
– 1 łyżeczka wanilii
– 5 jajek
– 60 g masła orzechowego
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
Dodaj jajka, wanilię, masło orzechowe. Miksuj.
Wsyp owoce i wymieszaj delikatnie.
Foremki do muffinek wyłóż papilotkami, wypełnij je ciastem do 2/3 wysokości.
Piekarnik nastaw na 190°C i piecz babeczki przez 20 – 25 minut.
Wyciągnij i odstaw do ostygnięcia.
Wychodzi około 9 – 10 babeczek.
Aż trudno uwierzyć, że te keto babeczki z owocami leśnymi mają tylko osiem składników. Babeczki o niskiej zawartości węglowodanów są pełne smaku, wypełniane są owocami, mąką kokosową i ryżową. Nie zwlekaj dłużej, tylko wykonaj te pyszne i zdrowe babeczki. Lekkie i puszyste babeczki to wyśmienita uczta dla naszego podniebienia.