Sałatka śledziowa z soczewicą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka śledziowa z soczewicą. Fani śledzia pokochają ten przepis na fantastyczną sałatkę. Pyszne śledzie, świeży ogórek, przepyszna soczewica i ostry por. Śledzie w innej odsłonie. Ta sałatka jest znakomity daniem na Wigilię ale oczywiście nic nie szkodzi na przeszkodzie by cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Oczywiście sałatka ze śledziem i soczewicą jest łatwa do wykonania i pełna cudownego smaku. Ta prosta sałatka oferuje zaskakująco złożony profil smaku i jest bardzo odżywcza. Idealna sałatka na towarzyskie spotkania jak i na święta.
Śledzie są doskonałym uzupełnieniem diety, są łatwo dostępne i bardzo zdrowe, więc powinniśmy po nie sięgać nie tylko od święta. Działają przeciwdepresyjnie. Śledzie są dobrym źródłem przyswajalnego białka. Wspomagają odporność organizmu. Zapobiegają chorobom serca, regulują ciśnienie krwi. Wzmacniają pamięć i koncentrację, bardzo dobrze wpływają na wzrok, mają działanie przeciwdepresyjne. Obniżają poziom złego cholesterolu. Śledzie zawierają następujące witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K. Składniki mineralne zawarte w śledziach to: cynk, miedź, jod, fosfor, potas, żelazo, wapń, sód, magnez. Zawierają dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie są potrzebne:
– 4 filety śledziowe
– ½ szklanki zielonej soczewicy
– 1 świeży ogórek
– 1 szklanka wody
– biała część pora
– 1 łyżeczka oleju
– sól, pieprz
– 2 łyżki jogurtu greckiego
Płaty śledziowe namocz wcześniej. Odsącz i pokrój w kostkę.
Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na 20 minut. Odcedź.
Do garnka wlej wodę, olej. Do gotującej się wody wsyp soczewicę i przypraw solą do smaku.
Gotuj przez 15 minut.
Ogórka i pora także pokrój w kostkę.
Ugotowaną soczewicę odcedź.
Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jogurt grecki i przypraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.
Smacznego.
Ta sałatka ze śledziami, ogórkiem, porem i soczewicą to pyszny sposób na delektowanie się niedocenionym śledziem. Wystarczy kilka składników by ją zrobić a łatwość wykonania tylko przemawia by cieszyć się jej smakiem na zbliżające się święta. Wszystkie składniki w tej sałatce idealnie współgrają ze sobą. Jest to sałatka idealna na wszelkie uroczystości a także święta.