Tarta z pieczarkami i porem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta z pieczarkami i porem. Ta pyszna tarta pieczarkami, jajkami, serem i porem to znakomita opcja na obiad. Miękka, maślana skórka z ciasta francuskiego sprawia, że tarta z pieczarkami i porem jest znakomitym pomysłem na obiad. Nadzienie tarty jest ekstra serowe i bardzo pyszne. Jeśli szukasz znakomitego pomysłu na szybki obiad to tarta z pieczarkami i porem będzie idealnym rozwiązaniem.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 200 g pieczarek
– biała część pora
– sól, pieprz
– ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki kurkumy
– 3 jajka
– 125 ml mleka
– 125 ml śmietany
– pęczek szczypiorku
– 200 g sera mozzarella
– olej do smażenia
Pora i pieczarki pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej i smaż pora przez około 3 minuty, następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu aż woda odparuje. Odstaw na bok.
Do miski dodaj jajka i miksuj przez chwilę, wlej mleko i śmietanę, przypraw solą, pieprzem oraz kurkumą i gałką muszkatołową. Miksuj do połączenia składników.
Do jajek wsyp starty ser mozzarella, szczypiorek i dodaj pieczarki. Wymieszaj.
Formę do tarty posmaruj tłuszczem i wyłóż ciasto francuskie. Spód ponakłuwać widelcem.
Masę jajeczna wylej na spód tarty.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz tartę przez 25 – 30 minut.
Upieczoną tartę wyciągnij i podawaj.
Delikatnie zmiękczony i pachnący por oraz soczyste pieczarki z jajkami i serem są pysznym wypełnieniem tej tarty. Kruche brzegi ciasta francuskiego przepysznie komponują się z nadzieniem tarty. Satysfakcjonująca tarta z pieczarkami i porem jest pełna smaku, tekstury oraz aromatu. Super łatwa do wykonania, imponująca i naprawdę smaczna tarta, którą możesz podać na obiad lub kolację.