Tarta cebulowa z papryką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta cebulowa z papryką. Przeglądanie lodówki i zamrażarki w poszukiwaniu pomysłu na obiad? To coś co często się nam zdarza! Większość z nas nie lubi marnować jedzenia, więc gdy zalegają nam jajka, papryka oraz cebula to warto wykonać ta pyszną, wytrawną tartę. Spód tarty delikatny, kruchy i maślany, jednocześnie środek wypełniony cebulką, papryką i jajkami z dodatkiem kurkumy i to wszystko posypane serem i zapieczone do złocistości. Idealna tarta na szybki i smaczny obiad.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn i leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 220 g mąki pełnoziarnistej
– 1 jajko
– 100 g masła
– sól
Nadzienie:
– 3 cebule
– 1 czerwona papryka
– 3 jajka
– 250 ml śmietany kremówki 30%
– 150 g sera mozzarella
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka tymianku
– olej do smażenia
Forma do tarty o średnicy 23 cm.
Łączymy wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta, zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 10 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, tak samo kroimy paprykę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Smażymy ją do momentu aż się zeszkli. Ściągamy z ognia dodajemy pokrojoną paprykę, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, mieszamy.
Do miski wbijamy jajka i ubijamy za pomocą miksera, wlewamy śmietanę kremówkę, przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Chwilkę miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy 130 g startego sera i mieszamy.
Podpieczony spód tarty zalewamy 4 łyżkami masy jajecznej. Następnie kładziemy cebulę z papryką, całość zalewamy jajkami z serem. Wierzch tarty posypujemy pozostałym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C i przez 30 – 35 minut.
Upieczoną tartę wyciągamy aby lekko ostygła i podajemy.
W kuchni, podobnie jak w życiu, inspiracje do próbowania nowych rzeczy może pochodzić z każdego miejsca. Może to być rozmowa z nieznajomym, przeczytanie ciekawej książki lub coś całkiem prostego jak przygotowanie tarty cebulowej z papryką. Jest to wspaniały przepis na tartę wypełnioną warzywami i jajkami, bez dodatku mięsa. Tarta, która z pewnością zrobi wrażenie na każdym kto jej spróbuje. Na spodzie kruchego ciasta, tarta wypełniona aromatyczną cebulą, pyszną papryką a całość zalana w masą jajeczną. Jest to tarta, którą warto wykonać na pyszny obiad.