Wątróbka drobiowa z pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wątróbka drobiowa z pieczarkami. Jest to super pyszny przepis na wątróbkę drobiową z pieczarkami i cebulą z dodatkiem pysznego sosu. W krótkim czasie możemy cieszyć się smacznym i pysznym obiad. Tak więc wątróbka drobiowa z cebulką i pieczarkami to kolejny zdrowy i pożywny posiłek dla całej rodziny. Podajemy ją z chrupiącym chlebkiem albo ziemniakami. Wątróbka jest bogata w składniki odżywcze i warto ją wprowadzić do diety. To danie jest absolutnie pyszne!
Wątróbka drobiowa jest jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie. Chociaż mięso narządów nie jest popularne jak kiedyś, wątróbka drobiowa jest pełna niezbędnych składników odżywczych. Mięso narządów jest niezwykle pożywne i oferuje znacznie więcej wartości odżywczych niż zwykłe mięso. Witaminy z grupy B uczestniczą w przemianie tłuszczów, białek, węglowodanów, są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów energetycznych. Wątróbka zapewnia białko wysokiej jakości, wszyscy wiemy, że białko jest niezbędne do życia. Witamina B12 pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek i DNA, bierze udział w zdrowym funkcjonowaniu mózgu. Witamina A jest ważna dla naszego wzroku, funkcji odpornościowej i reprodukcji. Pomaga także narządom takim jak serce i nerki funkcjonować prawidłowo. Witaminy jakie wchodzą w skład wątróbki drobiowej to: A, B2, B3, B5, B6, B12, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w wątróbce to: selen, żelazo, fosfor, cynk, mangan, miedź, wapń, sód, potas.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g wątróbki drobiowej
– 1 cebula
– 300 g pieczarek
– olej do smażenia
– sól, pieprz
– 1 ½ szklanki wody
– 2 łyżki mąki do zagęszczenia
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki.
Wątróbkę myjemy i smażymy bardzo krótko. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Na drugiej patelni smażymy pieczarki oraz cebulę. Następnie do usmażonych warzyw dodajemy wątróbkę. Mieszamy.
Wodę rozrabiamy z mąką i zalewamy zawartość patelni. Możemy jeszcze przyprawić solą oraz pieprzem. Chwilę razem dusimy i podajemy.
Bogata w smaku cebula połączoną z wątróbka i pieczarkami tworzy pyszny posiłek. Niektóre potrawy nie wymagają wielu składników ani przypraw ale są doskonale same w sobie. Prostota jaka towarzyszy temu daniu jest aż zachęcająca by cieszyć się podrobami. Wątróbka ma szczególny smak, należy do tej kategorii potraw co albo głęboko kochamy albo głęboko nienawidzimy. Jest jeszcze procent osób, którze znajdują się pośrodku, jedzą pasztet ale nie skuszą się na smażoną wątróbkę.