Wytrawne muffiny ze słonecznikiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wytrawne muffiny ze słonecznikiem. Ten przepis na muffinki jest obfity i pełen chrupiącego smaku. Muffinki pełne pożywnych nasion słonecznika i pestek dyni, migdałów i orzechów pekan są doskonałym śniadaniem lub sycącą przekąską. Te pełnoziarniste muffinki są bez dodatku cukru i wypełnione zdrowymi i pełnowartościowymi składnikami. Pyszne muffiny są łatwe w wykonaniu, są pełne cudownego smaku i chrupkości. Znakomicie nadają się na wynos!
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 2 jajka
– 1 szklanka mleka owsianego
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 szklanki mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– 3 łyżki ziaren dyni
– 2 łyżki orzechów pekan
– 2 łyżki migdałów
– 100 g sera mozzarella
– sól, pieprz
Orzechy posiekaj drobno.
Ser zetrzyj na tarce jarzynowej.
Na suchej patelni upraż dynie, słonecznik oraz orzechy.
Do miski wbij jajka i je ubij, następnie wlej mleko oraz olej. Kontynuując miksowanie.
Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól i pieprz do smaku. Miksuj.
Dodaj ser mozzarella oraz prażone ziarna i orzechy. Odłóż 2 łyżki nasion słonecznika i dyni do posypania muffinek.
Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami i spryskaj je olejem.
Papilotki wypełnić do ¾ wysokości i posyp wierzch muffinek słonecznikiem i dynią.
Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz muffinki przez 20 minut.
Uwielbiam zajadać się pysznymi, lekkimi muffinkami, chyba jak każdy, ale czasami mam ochotę na pożywną, wytrawną muffinkę. Te muffinki są wykonane z wielu wspaniałych składników, które bez problemu znajdziesz w swojej kuchennej szafce. Migdały, orzechy pekan, pestki dyni i słonecznika zapewniają trochę żucia. Duża ilość orzechów i nasion zapewnia mnóstwo smaku i chrupkości. Nie zwlekaj z ich wykonaniem.