Babeczki bananowe z czekoladą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki bananowe z czekoladą. Te babeczki z dodatkiem słodkich bananów i kawałeczków gorzkiej czekolady są idealnie wilgotne, mają niezbyt bogaty smak czekolady i przepyszną nutę chlebka bananowego. Smakują jak bananowa uczta, zrobione są ze zdrowych składników, więc warto mieć ten przepis pod ręką. Ciesz się już dziś bogatym smakiem czekolady i wilgotną konsystencją ciasta bananowego. Babeczki z czekoladą i bananem– bo każdemu z nas przydałoby się coś słodkiego i pysznego w życiu. Twoje dzieci podziękują Ci za te zdrowe smakołyki.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie są potrzebne:
– ¾ szklanki roztopionego masła
– ¾ szklanki erytrytolu
– 4 dojrzałe banany
– 2 jajka
– ½ łyżeczki soli
– 1 ¾ szklanki mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ¾ szklanki kuleczek gorzkiej czekoladowych
– ¾ szklanki orzechów
Banany rozgnieć za pomocą widelca.
W garnku rozpuść masło, przelej do miski.
Do masła dodaj erytrytol i miksuj przez minutę na średnich obrotach.
Dodaj jajka, miksuj do połączenia się składników.
Dodaj banany, mąkę sodę oczyszczoną i sól. Mieszaj do połączenia się składników.
Wsyp posiekane orzechy oraz kuleczki czekoladowe, wymieszaj łyżką.
Foremki do muffinek wyłóż papilotkami.
Papilotki napełnić do ¾ wysokości.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz babeczki przez 20 – 25 minut.
Wyciągnij i odstaw do ostygnięcia.
Z tego przepisu wyjdzie 12 babeczek.
Przybliżone kalorie 380 kcal
Smacznego.
Jeśli szukasz przepisu na babeczki bananowe z dodatkiem czekolady, które są idealnie wilgotne i są łatwe do przygotowania to dobrze trafiłaś! Dodatek rozgniecionego banana sprawia, że babeczki są niesamowicie wilgotne i nadają im idealnego bananowego smaku, który idealnie komponuje się z kawałeczkami czekolady. Babeczki są puszyste, lekkie i idealnie delikatne, znakomicie się sprawdzą na wynos! Ten przepis przenosi babeczki bananowe na wyższy poziom!