Frittata ze szparagami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Frittata ze szparagami. Ta szybka i prosta frittata ze szparagami jest idealnym daniem w okresie letnim. Z jajkami, szparagami, cebulą i serem będzie to Twoje ulubione śniadanie bądź kolacja. Frittata jest świetnym sposobem na delektowanie się szparagami, zanurzone szparagi w masie jajecznej z dodatkiem sera to pożywne śniadanie. Chrupkość szparagów idealnie komponuje się z pustością jajek. Dodając do tego ser oraz kurkumę mamy zdrowy posiłek, którym możesz się cieszyć o każdej porze dnia.
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie są potrzebne:
– 500 g szparagów
– 1 cebula
– 7 jajek
– olej do smażenia
– ¼ szklanki mleka
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– ser mozzarella do posypania
Piekarnik nastaw na 180˚C.
Ser mozzarella zetrzyj na tarce.
Odetnij końcówki od szparagów i pokrój je na mniejsze kawałki.
Szparagi ugotuj na parze przez 5 minut.
Jajka wbij do miski, wsyp kurkumę, sól i pieprz, następnie roztrzep za pomocą widelca. Do jajek dodaj starty ser mozzarella, zostaw troszkę sera do posypania na wierzch.
Cebulę pokrój w kostkę.
Na żeliwnej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Następnie dodaj szparagi smaż razem przez 3 minut. Przypraw solą i pieprzem.
Wlej mieszaninę jajek. Podsmaż frittatę przez około 5 minut, a następnie umieść patelnię w rozgrzanym piekarniku. Zapiekaj przez 15 minut.
Wyciągnij patelnię z frittatą posyp pozostałym serem i zapiekaj całość przez kolejne 10 minut.
Ciesz się tą frittatą. Jest to znakomita propozycja na śniadanie lub kolację.
Kiedy nadchodzi lato uwielbiam na śniadanie zjadać się pyszną frittatą. Jest prosta, pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Poza tym szparagi są bardzo zdrowe i mają liczne właściwości zdrowotne, warto wprowadzić je do diety.