Pasta twarogowa z jajkiem i rzodkiewką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pasta twarogowa z jajkiem i rzodkiewką. Ludzie uważają, że konsystencja twarożku jest zachwycająca lub przerażająca. Tak czy inaczej, wiele osób zepchnęło twarożek do tragicznie kiepskiej roli mdłej ale „zdrowej” pasty na kanapki. Ale ten przepis na pastę twarogową z jajkiem i rzodkiewką wywyższa twarożek nad poziomy. Pasta jest cudownie smaczna i zdrowa, a kanapka z tą pastą to istna rozkosz jedzenia.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g twarogu
– pęczek szczypiorku
– sól, pieprz
– 10 rzodkiewek
– 3 łyki jogurtu greckiego
Szczypiorek siekamy, rzodkiewkę kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo.
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną rzodkiewkę, jajka ścieramy na tarce, dodajemy jogurt grecki oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Gotową pastę nakładamy na chleb, krakersy lub wafle ryżowe i cieszmy się smaczną kanapką z pastą twarogową.
Twarożek ma tak wiele zastosowań, ale w tej paście na kanapki naprawdę się wyróżnia. To danie zapewnia idealny początek pracowitego dnia. Połączmy twaróg, jajka, szczypiorek i dodajemy rzodkiewkę i powstanie pyszna i zdrowa pasta na kanapkę. Pyszny twarożek na chlebku! Idealnie. Prosta i tania kombinacja produktów daje czasami niesamowite rezultaty, a twaróg ze szczypiorkiem, jajkiem i rzodkiewką to jeden z najlepszych dowodów, że tanie dania są też zdrowe i pyszne.