Brownie ze słodkich ziemniaków.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Brownie ze słodkich ziemniaków. Spróbujmy stworzyć bardziej bogate w składniki odżywcze brownie, które stanie się naszym ulubionym brownie! Oto super puszyste, naturalnie słodkie, zdrowe ciasto brownie. Kakao nadaje brownie bogatego, czekoladowego smaku. Wykonajmy już dziś to dekadenckie, pyszne i zdrowe ciasto z batatów.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Bataty (słodkie ziemniaki) przewyższają pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych tradycyjne ziemniaki, które często goszczą na polskich stołach. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem energii, ponieważ magazynują węglowodany. Są polecane osobom, które mają słaby wzrok. Magnes znajdujący się w batatach wpływa na pracę mięśni, wpływa na pracę układu trawiennego, hormonalnego i odpornościowego. Regulują poziom cukru we krwi. Wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy wchodzące w skład batatów to: A, B1,B2, B3, B5, B6,B9, B12, C, siarka, jod, D, E, K1. Pierwiastki mineralne jakie znajdziemy w batach to: fosfor, potas, magnez, mangan, sód, cynk, wapń, selen, żelazo, miedź.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 średniej wielkości słodki ziemniak
– 3 jajka
– ½ szklanki syropu klonowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ¾ szklanki mąki orkiszowej
– 1/3 szklanki oleju kokosowego
– 2/3 szklanki prawdziwego kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli himalajskiej
Polewa:
– 150 g gorzkiej czekolady
– ½ szklanki mleka kokosowego
Batata obieramy, kroimy w kostkę. Kawałki ziemniaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut lub do miękkości.
Pieczonego ziemniaka odstawiamy do ostygnięcia i za pomocą blendera ręcznego miksujemy go na puree.
Olej kokosowy rozpuszczamy.
Do robota kuchennego wkładamy puree z ziemniaka, jajka, wanilię, syrop klonowy i olej kokosowy. Przetwarzamy do momentu aż składniki połączą się ze sobą.
W misce łączymy: mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao. Mieszamy.
Ponownie włączamy robot kuchenny i powoli wsypujemy mieszaninę z mąką. Miksujemy do momentu aż składniki dobrze się połączą ze sobą.
Formę o wymiarach 15×20 cm smarujemy olejem i przekładamy ciasto na bronie. Wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ciasto przez 20 minut lub do suchego patyczka.
Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Mieszamy by składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Odstawiamy na około 20 minut by polewa przestygła i lekko zgęstniała.
Polewamy nią ciasto i czekamy aż ganach ostygnie na cieście.
Gotowe ciasto kroimy w kwadraty.
Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.
Sądzę, że nadszedł czas aby dyniowe desery miały jakąś konkurencję. A ten przepis na ciasto brownie ze słodkich ziemniaków to odpowiednia uczta dla miłośników czekoladowego szaleństwa i batatów. Łatwe, ultra czekoladowe i pyszne do jedzenia, to brownie z batatów jest na wyciągnięcie naszej ręki i okaże się pysznym jesiennym deserem. Ciasto, które w pełni zaspokoi apetyt na czekoladę i słodkie przekąski.